Zvuci mandoline u Somboru

Koncert „Orkestra mandolinista iz Busto Arsicija" iz Italije, održava se u subotu, 18. maja u Svečanoj sali Gradske kuće u Somboru, sa početkom u 19.30h

 
Publika će biti u prilici da uživa u zvuku tradicionalnog italijanskog instrumenta - mandoline
 
Organizatori koncerta su Kulturni centar "Laza Kostić" Sombor, Grad Sombor i Italijanski kulturni centar "Piazza Italia" iz Subotice.
 
O mandolini...
 
Mandolina je tradicionalni trzački žičani instrument iz porodice lauta, prisutan u evropskoj muzici još od doba renesanse. Naziv ovog instrumenta označava malu mandolu, a potiče od italijanske reči za badem, najverovatnije zato što oblik badema asocira na korpus mandoline. 
Pripada familiji kordofona, a zajednička karakteristika sa intrumentima iz te familije 
je to da konstrukcija podrazumeva upotrebu žica. Kod nekih od njih se ton dobija udarcem čekića o žicu, kod nekih prevlačenjem gudala preko žice, a kod mandoline – trzanjem žice. 
Po štimu i registrima mandolina je identična violini. Vivaldi, Mocart i 
Betoven su pokazivali interesovanje za komponovanje za mandolinu, dok je čuveni violinista Paganini najpre ovladao ovim instrumentom.
Zlatnom dobu mandoline značajno su doprineli italijanski kompozitori, graditelji, virtuozi i pedagozi, koji su ovaj instrument afirmisali i prenosili ga dalje, podučavajući bečku i parisku aristrokratiju.
 
Među poznate italijanske kompozitore i pedagoge mandoline iz XVIII veka ubrajaju se Karlo Ćećere, Đovani Đervazi i Gabriele Leone.
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar