Bazeni Banje Junaković - turistički lokalitet ili lokalno kupalište?!

O mogućnostima

U vremenu kada smo osuđeni na stezanje kaiša odricanje od mnogih zadovoljstava se podrazumeva, hteli mi to ili ne. Obično krećemo od onog što, nažalost, u našoj zemlji predstavlja čist luksuz, a to su putovanja. Apatin, sa svojim prirodnim i infrastrukturnim potencijalima, predstavlja prilično dobro tlo da se odustane od letovanja jer nudi mnoge vidove zabave za vreme vrelih dana. Jedna od opcija su svakako bazeni Banje Junaković. Međutim, nakon objavljivanja važećih cena za 2014. godinu postavlja se pitanje da li je i to luksuz kojeg se trebamo odreći, da li je Dunav postao jedina oaza u kome se prosečan (čitaj: nezaposlen) građanin Apatina može odmoriti za vreme letnjih dana?!

O cenama

Cene ulaznice od 200 din., odnosno vikendom 300 din., naizgled nisu astronomske, međutim uzimajući u obzir kvalitet sadržaja i usluga koje se nude i materijalnu situaciju naših sugrađana, iste predstavljaju značajan problem. Prosečna porodica sa dvoje dece od 7 do 15 godina ukoliko hoće da provede jedan neradni dan na bazenima Banje Junaković, mora da izdvoji 900 dinara samo za ulaznice. Kada se na to dodaju troškovi osvežavajućih napitaka, nekog slatkiša ili sendviča dolazimo do ozbiljnog udarca na porodični budžet, a govorimo samo o jednom danu.

O kvalitetu usluge i sadržaja

Nasuprot toga postavlja se pitanje kvaliteta usluge. Iako banja raspolaže sa kompleksom od 10 otvorenih bazena retki su dani kada su svi oni u funkciji. Decenije bez "renoviranja", uz minimalna "kamufliranja" su takođe vidljiva na gotovo svakom bazenu. Neudobne betonske tribine su davno prevaziđene u ponudi turističkih centara kakvim se banja predstavlja. Nepostojanje organizovanih sektora sa ležaljkama i suncobranima koji obezbeđuju hlad ne samo da kvare utisak o kvalitetu usluge već i direktno utiču na zdravlje gostiju (opekotine, vrtoglavice, sunčanice, itd.). Ugostiteljska usluga je tek posebna priča, da bi se uklonio otpad koji ostane za gostima u kantini na otvorenom, često treba da prođe i nekoliko sati. Sanitarni čvor takođe nije nešto što je za pohvalu. Ipak, jedan od najvećih problema je odsustvo ikakve volje da se uspostave pravila ponašanja na bazenu. Svaki bazen treba da ima svoju funkciju i da se skladno njome koristi, slobodno možemo reći anarhija koja vlada na bazenima ne doprinosi ni reputaciji turističkog centra niti bezbednosti gostiju.

O drugima

U Vojvodini postoji mnogo otvorenih gradskih bazena, a ovo su cene ulaznica za neke od njih:

Jug bazen SRC Zrenjanin - 180 din.
Otvoreni bazen na Spensu - Novi Sad - 300 din.
Otvoreni bazen "Sajmište" - Novi Sad - 250 din.
Bazen u Odžacima - 100 din.
Otvoreni gradski bazen u Somboru - 200 din.
Bazen "Žaba zenba" u Kljajićevu - 150 din.

(Foto: Bazen Žaba zenba Kljajićevo)

Kao što se može videti Banja Junaković ne odstupa mnogo sa svojom cenom od najdirektnije konkurencije, međutim potencijali i kapaciteti apatinskog kupališta su mnogo veći i ne bi smeli uopšte da se porede sa pojedinačnim gradskim bazenima. Primera radi bazen "Žaba zenba", koji se nalazi u selu Kljajićevu, u svojoj ponudi ima samo olimpijski bazen, ali i restoran, tropski bar, diskoteku zatvorenog tipa, kao i terene za odbojku na pesku, fudbal na pesku, basket, stoni tenis, boćanje, teretanu na otvorenom i svi tereni su osvetljeni. Radnim danima bazen radi do ponoći, a vikendom do 2 sata posle ponoći. Kapaciteti i sadržaji su masovno iskorišteni i privlače značajan broj ljudi, a možemo samo zamisliti šta bi bilo da na raspolaganju imaju delić kapitala kojim banja raspolaže i kojim je raspolagala.

O budućnosti

Otvoreni bazeni Banje Junaković moraju da profilišu nivo svoje usluge i da skladno tome postave cene. Trenutna situacija, gde je banja sa prilično siromašnom uslugom i sadržajima nedorasla zahtevima turističke klijentele, a sa druge strane relativno skupa za meštane koji bi je svakodnevno posećivali i koji bi joj masovnošću obezbeđivali prihode, će samo da vodi ka daljoj degradaciji ove ustanove. Treba biti fer i uzeti u obzir da možda nisu vremena kada se kapital ulaže u ovakve investicije, ali onda isto tako treba naglasiti da je pravi momenat za pružanje šanse mladim i školovanim kadrovima, ne samo da se nađu na platnom spisku već i da dobiju odrešene ruke za ideje i vizije koje imaju.

Fotografije: www.banja-junakovic.rs, www.soinfo.org


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar