lokacija: Apatin
objavljeno: 11.10.2017.

Zobenica: Vojvodina ima aktivnu ulogu u kreiranju politike AER

Srbija i Svet
Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica, koji je i potpredsednik Skupštine evropskih regija (AER), učestvovao je danas u Briselu na sastanku Izvršnog odbora ove najuticajnije evropske regionalne organizacije.
 
Na ovom sastanku, posvećenom zaduženjima potpredsednika AER-a, potpredsednik Zobenica u čijoj je nadležnosti međuregionalna diplomatija, predstavio je dvogodišnji plan rada i predviđenih aktivnosti. On je naglasio značaj promovisanja AER-a u regijama koje još uvek nisu članice ove mreže, kao i iniciranje dijaloga i saradnje među regionima koji su geografski udaljeni, ali kulturološki, sociološki i ekonomski povezani.
 
- Neophodno je inicirati snažniju saradnju regiona koji će pronaći zajednički interes u tom partnerstvu, kao i aktivnije učešće regiona koji potiču iz zemalja koje još uvek nisu članice Evropske unije (EU). Postoje regioni koji imaju dugogodišnje kulturološke i istorijske veze i takve veze mogu i moraju biti iskorišćene na obostranu korist. Dobar primer uspešnog povezivanja je saradnja između AP Vojvodine i norveške regije Nordland, koja je ove godine rezultirala i zajedničkim obeležavanjem značajnih istorijskih datuma za dve države, uz učešće visokih predstavnika Republike Srbije i Kraljevine Norveške, ocenio je Zobenica.
 
On je dodao da je AP Vojvodina vrlo ozbiljno shvatila svoju ulogu u okviru AER-a i radnih tela ove organizacije, što je pokazala svojom posvećenom ulogom u dosadašnjem radu, saradnjom na projektima, kao i organizacijom brojnih događa. Potpredsednik Zobenica je naglasio da Vojvodina, vođena tim ciljem, ima želju i kapacitet da sledeće godine bude domaćin jesenjeg plenarnog zasedanja sva tri komiteta AER-a, koji predstavlja jedan od najznačajnijih godišnjih sastanaka ove organizacije.
 
Na sastanku Izvršnog odbora u Briselu razgovaralo se i o predlogu budžeta za 2018. godinu, a predstavljene su i dosadašnje aktivnosti, kao i najnovije informacije u vezi sa projektima EU koje sprovodi AER.
 

AER je najveća nezavisna mreža regiona u Evropi, okuplja više od 150 regiona iz 30 zemalja, uključujući i 15 međunarodnih organizacija. Ova institucija ima veliku ulogu u prepoznavanju regiona kao ključnih aktera u procesu donošenja odluka i daljoj izgradnji Evrope, a AP Vojvodina je punopravani član od 2002. godine. 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Srpsko kolo, tradicionalni narodni ples upisan je na Reprzentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.   Kako...

U cilju prezentacije investicionih potencijala AP Vojvodine održan je sastanak na kojem je potpisan Sporazum o saradnji čija...

Srbija će do 5. decembra dobiti akreditacije za korišćenje 175 miliona evra iz IPARD fondova EU, jer je...

Prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa, isplaćena u Srbiji prošlog meseca, iznosila je 46.879 dinara, ili 393...

Povodom 25. novembra 1918. godine – dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i...

Humanitarni koncert pitomaca i štićenika Fondacije ''Privrednik'', povodom 120 godina od osnivanja "Privrednika" i prijema nove, 24. generacije...