Žeželjev most i za drumski saobraćaj
Lokacija: Srbija i svet
03.09.2018.

Novi Žeželjev most na Dunavu, koji je otvoren u Novom Sadu za drumski saobraćaj, čelične je konstrukcije, sagrađen na pet stubova, dugačak 474m, a širok 31,45 metara. Proletos je otvoren za železniči saobraćaj.

Ovom prilikom okupljenim građanima, predstavnicima svih nivoa vlasti u Srbiji i diplomatskog kora, orbratili su se predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han. Ceremoniji otvaranja je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Predsednik Aleksandar Vučić naglasio je da su nam najpotrebniji mostovi preko svih razlika, a ka boljoj evropskoj budućnosti, i boljitku koji i Novi Sad i Srbija zaslužuju:
 
"Veoma sam zahvalan Evropskoj uniji, Vladi Republike Srbije, Pokrajinskoj vladi i Gradu Novom Sadu, jer smo pokazali da smo u stanju, ne samo da oporavimo zemlju, već da ubrzanim tempom stižemo one koji su daleko ispred nas. Po prvi put Srbija je na trećem mestu po stopi ekonomskog rasta, i želimo da budemo među prvima i narednih deset godina. Sproveli smo jednu od najtežih reformi 2014. godine, doneli zakon o radu koji je fleksibilan i privukao je investitore, sproveli smo tešku penzionu reformu, uradili mere fiskalne konsolidacije, prihodi su nam sve veći, sve je niža stopa nezaposlenosti, a smanjujemo javni dug, dok infrastrukune objekte gradimo ogromnom brzinom".
 
Evropski komesar Johanes Han ocenio je da je most najbolji simbol procesa evrointegracija, jer integracija znači gradnju mostova između građana, među narodima, između prošlosti i budućnosti:
 
"Ovaj most povezuje Novi Sad sa drugom obalom reke, ali i vaš region sa susedima i Evropskom unijom. Novi most je deo puta Srbije u Evropu, i Srbija napreduje na tom putu uz našu punu podršku. Velike su praktične koristi od mosta, pre svega brži i lakši saobraćaj, a to doprinosi i smanjivanju zagađenja životne sredine. Most je ključna veza trans-evropske železničke mreže, ali je i važan deo strateškog evropskog Koridora 10 - istakao je Han i dodao da bespovratna sredstva u visini od 35 miliona evra, koje je EU obezbedila za most, čija je ukupna vrednost 54 miliona evra, predstavljaju dobro utrošen novac, jer je to investicija u zajedničku budućnost".
 
Foto: Grad Novi Sad

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar