Za ruralni razvoj i opstanak sela 600 miliona dinara

Srbija i Svet

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dodelio je 595 ugovora vojvođanskim poljoprivrednicima koji su dobili bespovratna sredstva na konkursu za podršku mladima u ruralnim područjima i za nabavku opreme i sistema za navodnjavanje. Ukupna vrednost investicija je oko 614 miliona dinara, od čega je učešće iz pokrajinskog budžeta 380,6 miliona dinara.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je izjavio da je to dobar dan za srpsku i vojvođansku poljoprivredu.
 
- Predsednik Srbije je danas obišao fabriku za preradu mesa „Srem Šid“ u kojoj je obnovljena proizvodnja posle skoro dve decenije. To je veoma značajno za opštinu Šid i za Vojvodinu i Srbiju, jer je u jednom gigantu mesne industrije obnovljena proizvodnja koja pre svega ide u izvoz i otvoreno je novih 130 radnih mesta, kazao je potpredsednik Milićević.
 
On je naveo da je dobra vest za srpsku i vojvođansku poljoprivredu i to što je Pokrajinska vlada danas organizovala potpisivanje gotovo 600 ugovora vrednih preko 600 miliona dinara, kojima želi da se podstakne ruralni razvoj, osnaže sela u Vojvodini, kao i mali proizvođači, što će omogućiti i bolji sveukupan ekonomski razvoj.
 
- To je politika Pokrajinske vlade u poljoprivredi. U 2018. godini imamo nikada veći budžet za poljoprivredu, koji iznosi 8,3 milijarde dinara. Mere podrške u poljoprivredi su koncipirane tako da su usmerene pre svega ka malim proizvođačima koji se na ovaj način osnažuju da izdrže oštru i konkurentsku borbu na tržištu, naveo je potpredsednik Milićević i dodao da su mali proizvođači veoma bitni u stvaranju bruto društvenog proizvoda u agraru.
 
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević naveo je da je u okviru nove mere podrške mladim poljoprivrednicima do 40 godina za start-ap program, koja je usaglašena između Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinske vlade, namera se i na ovaj način doprinese demografskoj obnovi ruralnih područja u Vojvodini.
 
On je naveo da su potpisani ugovori sa 165 mladih poljoprivrednika za podršku investicijama za razvoj primarne biljne i stočarske proizvodnje. Vrednost tih investicije je 241 milion dinara, pri čemu je učešće Pokrajine 200 miliona dinara, ili 84,07 odsto.
 
- Činjenica da je maksimalan iznos po ovom konkursu 1,5 miliona dinara, a da je nivo subvencije i do 90 odsto u odnosu na ukupnu investiciju, vrlo jasno govori o finansijskoj stimulaciji mladih ljudi koji žele da se bave poljoprivredom, kazao je Radojević i naveo da ovakav nivo subvencije nije do sada zabeležen kada je u pitanju podrška domaćoj poljoprivredi.
 
Radojević je naveo i da je za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje potpisano 430 ugovora. Investicije u sisteme za navodnjavanje iznose 373 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila sredstva u visini od 180 miliona dinara, ili 48,45 odsto. Realizacijom ovih investicija biće obezbeđeno navodnjavanje novih 1798,27 hektara oranica.
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Na današnjoj sednici kojom je predsedavao Igor Mirović, Pokrajinska vlada je izdvojila je 3.482.000,00 dinara Pokrajinskom zavodu za...

U Srbiji se svake godine 4000 beba rodi prevremeno. Kao društveno odgovorna, kompanija GOMEX pokrenula je kampanju "Doniraj...

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednik Skupštine APV Damir Zobenica razgovarali su sa delegacijom kineske provincije...

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je u Novom Sadu 10. Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, tradicionalnu...

Iz Nacionalne sluzbe za zaposljavanje obaveštavaju da će u ponedeljak, 15.10.2018. godine, NSZ isplatiti posebnu novčanu naknadu za septembar 2018....

Pokrajinska vlada je na poslednjoj sednici, kojom je predsedavao Igor Mirović, usvojila informaciju o izgradnji magistralnog kanala kod...