Za podsticanje rađanja 500 miliona dinara iz budžeta
Lokacija: Srbija i svet
24.07.2018.

Predstavnicima 61 lokalne samouprave svečano su uručeni ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike. Ove opštine i gradovi konkurisali su projektima za pomenuta sredstva, putem javnog poziva. Obezbeđeno je 500 miliona dinara za finansiranje do 80 odsto ukupnih ulaganja lokalnih samouprava u podizanje prirodnog priraštaja i bolje uslove života dece.

U adaptaciju vrtića i igrališta uloženo je 306 miliona dinara, za nabavku opreme za započinjanje sopstvenog posla, mladim bračnim parovima, 79 miliona, nabavljeno je sedam ultrazvučnih aparata i 13 vozila za ginekološka odeljenja, za šta je izdvojeno 60 miliona. Dvadeset i pet miliona izdvojeno je za savetovališta za trudnice, reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade u 14 opština, dok će 16 miliona dinara biti uloženo u izgradnju kuća i stanova za mlade bračne parove.
 
- Čini mi se da ste svojim idejama, pažnjom koju ste usmerili na sadržaj koji ste podneli pri aplikaciji, pokazali da smo zaista, pored nacionalnog nivoa, probudili interesovanje i na nivou jedinica lokalne samouprave, kaže ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.
 
Opštine Apatin i Odžaci i gradovi Sombor i Subotica aplicirali su zajedničkim projektom, čiji je cilj da se, kroz inovativni servis i razvoj infrastrukture, roditelji ohrabre za širenje porodice. Mimo ovog projekta, opština Odžaci kroz brojne lokalne programe pomaže roditeljima i deci. Između ostalog, za novorođene bebe dobija se jednokratna pomoć od 30 hiljada dinara, za blizance ukupno 100 hiljada, a za trojke 150 hiljada dinara. Treće dete ima besplatan obrok u vrtićima i školama, besplatan je prevoz srednjoškolaca, prvaci dobijaju besplatne školske tašne, a ulaže se i u rekonstrukciju zdravstvenih ustanova.
 
- Moram da kažem da se kao opština veoma trudimo da pomognemo roditeljima, a i da pomognemo svoj deci u njihovom odrastanju i življenju u našoj opštini, uključujući se i promovišući različite mere koje možemo iz lokalnog budžeta, ističe predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković, a koja je i sama majka troje dece.
 
Rekovac, u Centralnoj Srbiji, je opština sa najmanjom stopom nataliteta. Stoga će sredstva koja je ovom prilikom dobila od države usmeriti na besplatne ginekološke preglede porodiljama i ženama u ruralnim područjima, formiranje mobilnog tima, dom zdravlja će dobiti mobilni ultrazvuk, a mladi bračni parovi ukupno 10 plastenika za započinjanje sopstvenog biznisa. Inače, prosečna starost stanovništva u Rekovcu je preko 55 godina.
 
Izvor: rtv.rs
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar