Za penzije još 40 milijardi - Na ime porasta plata dodatnih 8,5 milijardi
Lokacija: Srbija i svet
06.11.2018.

Zaposleni u policiji, Bezbednosno-informativnoj agenciji i Ministarstvu odbrane sledeće godine dobiće povišicu od devet odsto. Toliko sledi i prosvetarima i zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite. Poreznici i carinici očekuju povećanje od 8,5 odsto, a ostali budžetski korisnici - sedam odsto. Doktori i stomatolozi će primati plate uvećane za deset odsto, tehničari za 12 odsto, a ostali u zdravstvu za - sedam odsto.

Ministarstvo finansija u ponedeljak je objavilo granice u kojima korisnici mogu da planiraju svoje budžete za naredne tri godine. Uputstvo otkriva i koliko će rasti plate u javnom sektoru. Naredne godine se ukida i štednja na primanjima najstarijih, što će, uz povećanje do pet odsto za određene kategorije penzionera, budžet koštati 40 milijardi.
 
Državna kasa će se od 2019. odreći i dela plata zaposlenih u javnim preduzećima, koje je uzimala prethodnih godina. Zaposleni u javnim preduzećima će raspodeliti dodatnih 8,5 milijardi dinara.
 
VIŠE ZA ENERGETSKI UGROŽENE
 
Energetski ugrožen kupac biće nešto jače podržan - sa 1,32 milijarde. Ove godine na raspolaganju je bilo oko 900 miliona dinara. Za finansiranje javnih servisa, RTS i RTV, planirane su subvencije u iznosu od četiri milijarde dinara. Za besplatne turističke vaučere predviđeno je 500 miliona dinara, a za podršku održavanju festivala "Egzit" 65 miliona dinara.
 
Ministarstvo finansija utvrdilo je limite za narednu godinu za 56 budžetskih korisnika, i to u ukupnom iznosu od 1.182 milijardi.
 
Uputstvom su predviđene i subvencije za 2019, a spisak korisnika ovih podsticaja ostaje sličan.
 
Železnička preduzeća i intermodalni saobraćaj dobiće 14,65 milijardi dinara. "Putevi Srbije" mogu da se nadaju pomoći od 6,3 milijarde dinara, a "Koridori Srbije" - 3,1 milijardu dinara.
 
Ukupne subvencije u oblasti poljoprivrede, koje se isplaćuju sa razdela resornog ministarstva, biće minimum 36,2 milijarde dinara, dok su subvencije u oblasti privrede planirane u iznosu od 17,59 milijardi dinara.
 
Pripremom budžeta za 2019. za jedinice lokalne samouprave planiraju se sredstva od 33,3 milijarde dinara. Država planira namenski transfer budžetu AP Vojvodine u visini od 558,4 miliona dinara, za izgradnju zgrade Radio-televizije Vojvodine, kao i 330 miliona dinara za nastavak realizacije projekta adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta u Subotici.
 
BIĆE I ZA GONDOLU
 
MINISTARSTVO trgovine, turizma i telekomunikacija u 2019. godini može da planira nešto više sredstava. Limit im je postavljen na 6,03 milijardE dinara, što je blizu 2,5 milijardI dinara više nego ove godine. Veća sredstva na ovom razdelu planirana su, jer se očekuje gradnja gondole u Beogradu, ali i nastup naše zemlje na Svetskoj izložbi u Dubaiju.
 
Uputstvom za pripremu budžeta u 2019. predviđeno je i znatno povećanje javnih investicija, odnosno 30 milijardi više za infrastrukturne projekte.
 
- Predviđeno je i smanjenje poreskog opterećenje rada ukidanjem doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti na teret poslodavca i tom merom smanjuje se poresko opterećenje prosečne neto plate za jedan odsto, sa 63 na 62 odsto - navodi se u Uputstvu Ministarstva finansija. - Ušteda za ukupnu privredu po tom osnovu iznosi 11,9 milijardi dinara, dok se neto efekat na fiskalni rezultat procenjuje na oko devet milijardi dinara. Predviđeno je i smanjenje parafiskalnih nameta ukidanjem pojedinih naknada, uz procenjeni gubitak prihoda po tom osnovu od oko dve milijarde dinara.
 
Ministarstvo finansija procenjuje da će privredni rast u 2019. godini biti 3,5 odsto.
 
Izvor: novosti.rs
Foto: P. Milošević
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar