Vernici katoličke veroispovesti danas proslavljaju Božić
Lokacija: Srbija i svet
25.12.2019.

Božić danas proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

U katoličkim crkvama širom sveta tokom protekle noći služena je ponoćna misa. Vernici u katoličkim crkvama na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja. Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hrist rođen, potiče iz 13. veka.

U kućama, venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

Svim vernicima koji ovaj najradosniji hrišćanski praznik slave po gregorijanskom kalendaru redakcija 025 info portala želi Srećan Božić.

 
 
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar