Vanredno stanje u Srbiji zbog koronavirusa
Lokacija: Srbija i svet
15.03.2020.

U Srbiji je zbog širenja koronavirusa proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje, saopštio je predsednik Republike Aleksandar Vučić.

-Odluka stupa na snagu danom objavljivnaja u Službenom glasniku, a to je upravo u ovom trenutku. Biće ograničeno kretanje starijih od 65 godina kao, od sutra je obustavljena nastava u školama i fakultetima, i vrtići neće raditi. Srbija je nabavila pet miliona maski od Kine, a u postupku je i nabavka respiratora iz te zemlje – rekao je Vučić.

U Srbiji, prema rečima predsednika države imamo danas još dva zaražena lica, ukupno 48.

-Ovo će za nas biti svakako najteža bitka, ovo je bitka za naše stare i za naše bolesne, oni su meta ovog žestokog napada Lica starija od 65 godina moraju da ostanu u svojim kućama. Ako budemo morali u roku od 72 sata - ako kršenja bude više od 0,1 ili 0,2 odsto - biće doneta obavezujuća odluka da sva (stara) lica ostanu u svojim kućama i svojim dvorištima ako su u seoskom području - istakao je predsednik.

Vučić je na konferenciji za medije rekao da je danas uputio pismo predsedniku Kine, koga je nazvao bratom i prijateljom ove zemlje i da je tražio sve od Kine. Rekao je da je veruje u kinesku pomoć i da je to jedina zemlja koja može da Srbiji pomogne. Srbija je, kako je rekao Vučić, u postupku nabavke respiratora od Kine, ali i da smo kupili pet miliona maski od Kine, da bismo mogli da premostimo 10 dana, koje će stići, kako je rekao, za neki dan, da će Srbija poslati avion za to.

Najavio je da će od ponedeljka pripadnici Vojske Srbije čuvati bolnice, policija će sprovoditi naredbu o izolaciji zaraženih, a onaj bude prekršio naredbu o izolaciji dobiće tri godine zatvora.

-Biće svih ograničenja, ne možemo srpskim državljanima da zabranjujemo, svi koji uđu iz bilo kojih zemalja sveta ići će 14 dana u karantin, oni koji dolaze iz žarišta biće 28 dana u karantinu, bez obzira da li imaju simptome. Ovo radimo da bismo spasili našu zemlju. Naše ljude molim da ne dolaze više, ako dolaze čeka ih karantin. Sve što nam je stiglo, stiglo je od Milana i okoline... Ljudi, molim vas imajte obzira prema svom narodu – rekao je predsednik Srbije.

-Ako postoji mesto sa većim brojem zaraženih virusom, to je svakako Beograd, zahvaljujući neodgovornim postupcima nekih osoba, drugi je Niš, sve ostalo je mnogo manje, tako da ako bude bilo potrebe da zabranjujemo međugradski saobraćaj, tu odluku ćemo doneti u roku od 48 ili 72 sata - najavio je predsednik. 

 
 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar