lokacija: Kula
objavljeno: 09.12.2017.

UNESCO: Srpsko kolo je nova kulturna baština čovečanstva

Srbija i Svet
Srpsko kolo, tradicionalni narodni ples upisan je na Reprzentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.
 
Kako piše na sajtu "UNESCO-a", srpsko kolo je kolektivni ples koji izvode plesači koji međusobno formiraju lanac, i obično se kreću po kružnoj liniji držeći se za ruke. Izvodi se uz pratnju muzike na privatnim i javnim okupljanjima i "uključuje članove lokalne zajednice."
 
- Kulturno umetnička društva i narodno plesne trupe su takođe važni nosioci i praktičari ovog plesa. Kolo ima važnu integrativnu društvenu funkciju, negujući kolektivne identitete i nosi oznaku lokalnih i regionalnih zajedničkih identiteta - saopštio je UNESCO.
 
Kolo se igra tokom proslava najvažnijih događaja u životima pojedinaca i zejednica.
 
- Direktno učešće je najčešći način prenošenja veština, a vešti plesači motivišu druge igrače. Međutim, može da se nauči i preko obrazovnih sistema, u baletskim i muzičkim školama - piše na portalu "UNESCO-a". 
Odluku o upisu kola doneo je 7. decembra 2017. godine Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 12. redovnom zasedanju koje se održava na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji, objavio je Etnografski muzej u Beogradu.
 
Kolo će postati međunarodno vidljivije
 
Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Muzeja, procedura za upis tradicionalne narodne igre kolo na Reprezentativnu listu nematerijalnog kultrunog nasleđa čovečanstva započeta je na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe u decembru 2015. godine .
 
Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu pripremio je nominacijski dosije koji je u martu 2016. godine Ministarstvo kulture uputilo u proceduru usvajanja.
 
U saopštenju se navodi da je dosije pripremljen u saradnji sa predlagačima elementa za Uneskovu listu, Fakultetom muzičke umetnosti, Ansamblom tradicionalnih igara "Kolo" i Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije.
 
Kolo je najraspostranjenija igra na teritoriji cele Srbije, a pored srpskog pravoslavnog stanovništva, koje ga smatra obeležjem nacionalnog identiteta, izvode ga i druge etničke i konfesionalne zajednice.
 
Izvode ga lančano povezani igrači, uz muzičku pratnju, koju igrači prate izvodeći različite vrste koraka.
 
"Upis elementa na Uneskovu listu znači da će ovaj deo nematerijalnog kulturnog nasleđa postati međunarodno vidljiviji, ali i da će različite zajednice jasnije uvideti da dele zajedničko nasleđe, podstaći ih da u većoj meri komuniciraju i budu spremne da učestvuju u zajedničkim aktivnostim, programima i projektima za očuvanje i prenošenje elementa", navodi se u saopštenju.
 
Lepa poruka o Srbiji za ceo svet
 
Kolo igraju svi i ono predstavlja narašireniji i najživlji oblik našeg kulturnog nasleđa, pa je to što je uvršteno na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, priznanje za bogatstvo srpske kulturne baštine i veliki uspeh za Srbiju, saglasni su sagovornici Tanjuga.
 
- Unesko je na ovaj način poslao lepu poruku o Srbiji celom svetu - kaže Zdravko Ranisavlljević, predavač Etnokoreologije na FMU i ističe da je deo nacionalnog identiteta srpskog naroda je prepoznat kao vredna kulturna kategorija.

Izvor: blic.rs 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Ovo je poslednja godina u kojoj će se transfuzija i davanje krvi obavljati po važećim pravilima – spremaju...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u protekloj godini napravili su rekordne rezultate u više oblasti. Tokom 2017....

Za državu Srbiju je ubistvo Olivera Ivanovića teroristički akt i u skladu sa tim ćemo se odnositi prema...

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da Vojvodina treba da dobije svoj dan koji će se obeležavati...

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je dva javna konkursa za podršku projektima razvoja turizma u Republici Srbiji...

Predsednica Skupštine Srbije raspisala je i lokalne izbore u opštinama Aranđelovac i Bor takođe za 4. mart.