U Skupštini APV počela Prva godišnja konferencija lokalnih skupština Srbije
Lokacija: Srbija i svet
18.10.2018.

U organizaciji Skupštine AP Vojvodine i Grada Novog Sada, u saradnji sa projektom „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine-druga faza“, koju finansira Vlada Švajcarske, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u Skupštini APV danas je svečano otvorena Prva godišnja konferencija lokalnih skupština Srbije.

Otvarajući konferenciju, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica istakao je da su Skupština APV i Grad Novi Sad, u saradnji sa kancelarijom UNDP-a i uz finansijsku pomoć Vlade Švajcarske, organizovali ovu konferenciju kako bi skupštinama na sva tri nivoa vlasti u Srbiji približili nove, napredne mogućnosti i ideje za rad, prateći usvojene Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN).
 
- Ciljevi Održivog razvoja UN-Agenda 2030, su globalni, ali je put njihovog ostvarenja u svakoj zemlji drugačiji. Republika Srbija je, kao jedna od prvih zemalja, već u decembru 2015. godine formirala Međuresornu radnu grupu za sprovođenje Agende 2030. Sprovođenje tih postavljenih ciljeva je zajednički posao za sve nas, a siguran sam da ćemo u naredna dva dana, u okviru ove konferencije, razgovarati, razmenjivati ideje i pronalaziti rešenja za implementaciju, pre svega, Cilja 16, a to su mir, pravda i snažne institucije, istakao je potpredsednik Zobenica. On je naglasio da je Skupština APV u procesu digitalizacije svog rada i promene zastarelog sistema za elektronsko glasanje.
 
- Na uvođenju sistema E-parlamenta zajednički radimo sa Kancelarijom za informacione tehnologije i E-upravu Vlade Republike Srbije i kancelarijom UNDP-a u Beogradu. U tome imamo veliku podršku predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i na njenu inicijativu naši predstavnici učestvuju u radu Koordinacionog saveta Vlade Republike Srbije za elektronsku upravu. Siguran sam da ćemo u ovom mandatu na taj način omogućiti da poslanici Skupštine APV ubuduće rade na jedan moderen način, istakao je Zobenica. On je dodao da se zajednički radi na jačanju državnih institucija i na taj način uključuje u četvrtu industrijsku revoluciju, koju u Srbiji promoviše i na njoj intenzivno radi Vlada Republike Srbije.
 
- Četvrta industrijska revolucija daje čitav niz mogućnosti, tako da oni koji nisu bili pobednici prethodnih industrijskih revolucija imaju jedinstvenu šansu da u ovom novom, savremenom svetu budu pobednici. Tako je na primer digitalizacijom državne uprave u Srbiji, do danas izvršeno više od 550 hiljada „on-lajn“ usluga, čime je građanima ušteđeno više od 500 hiljada sati čekanja na šalterima, naveo je Zobenica i izrazio veliku zahvalnost Kancelariji UNDP-a u Beogradu, Vladi Švajcarske i Kancelariji za IT i E-upravu Vlade Republike Srbije, što su prepoznali potencijale u Skupštini AP Vojvodine i izraženoj nameri da se i dalje zajednički radi na implementaciji sistema e-parlament i na osnaživanju državnih institucija.
 
Na otvaranju konferencije prisutne su pozdravili i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić, potpredsednik Vlade AP Vojvodine Đorđe Milićević, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić, predstavnica Vlade Švajcarske, načelnica sektora za demokratsko upravljanje Saša Miler i v.d. Stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Steliana Nedera.
 
Svečanom otvaranju Konferencije prisustvovali su i potpredsednici Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar, Aleksandra Đanković, Dušan Jakovljev i Miroslav Vasin.
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar