Švajcarski program Reforma poreza na imovinu i ove godine
Lokacija: Srbija i svet
08.01.2020.

U ovoj godini 20 opština u Srbiji izdvojiće skoro 50 miliona dinara, dok će švajcarski program Refoma poreza na imovinu donirati još oko 16,5 miliona dinara, za projekte koji se tiču uključivanja građana u odlučivanje o trošenju sredstava prikupljenih kroz poreze na imovinu.

Sve lokalne samouprave u Srbiji, već godinu i po dana, imaju i zakonsku obavezu da uključe građane u proces donošenja odluka kako će se trošiti novac iz investicionog dela budžeta. Kako bi ih podstakli u tome, švajcarski program Reforma poreza na imovinu sufinansira opštine do 30 odsto iznosa novca koji oni samo izdvoje u ovu svrhu.

-Za sada, 20 opština nam je dostavilo predloge za konkretne projekte koje će u ovoj godini sprovoditi sa građanima. Predloge smo podelili u tri grupe, i to su izrada građanskog vodiča za budžet i budžetskog portala, zatim podrška projektima za društvenu i polnu ravnopravnost kao i podrška za posebne projekte za koje građani dostave svoje predloge - rekao je dr Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu Reforma poreza na imovinu dodajući da se najveći broj opština, njih 13, odlučilo upravo za podršku projektima za koje građani dostave svoje predloge.

Iako je poziv za sufinansiranje projekata koje bi predložili građani poslati na adrese preko 40 opština, javilo se njih 20. To su Apatin, Sombor, Kula, Batočina, Rača, Užice, Mali Zvornik, Topola, Ljubovija, Rekovac, Nova Varoš, Ćuprija, Bač, Vrnjačka Banja, Vlasotinac, Pirot i Bojnik.
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar