Starović: Kurti će pokušati da sastavi široku koaliciju
Lokacija: Srbija i svet
10.10.2019.

U emisiji Stabilokratija, Centra za društvenu stabilnost iz Novog Sada, pod nazivom Kosovski čvor, Nemanja Starović i Predrag Rajić govorili su o izborima u južnoj srpskoj pokrajini. Bilo je reči o tome šta predstavlja pobeda Srpske liste, kao i kako se dalje može odvijati dijalog između Beograda i Prištine.

Rajić je podsetio na početke pobedničke opcije Samoopredeljenje koja je na izborima osvojila 99,7 odsto prebrojanih glasova. Pobeda na izborima Samoopredeljenju omogućava i poziciju mandatara.

-Aljbin Kurti će dobiti mandat za sastavljanje Vlade. Ova opcija je pridruženi član Alijanse socijaldemokrata Evrope. Njihov nastanak je veoma zanimljiv. Oni su iznikli iz nevladinog sektora KIM-a. Sam Kurti nije bio direktan učesnik okršaja sa našim snagama bezbednosti već je bio politički aktivista čiji je politički otac bio Adem Demaći. Demaći je robijao nekoliko decenija po jugoslovenskim zatvorima jer se zalagao za nezavisno Kosovo. On je bio prvi koji se još u Titovo vreme zalagao za Kosovo kao nezavisnu državu. Kurti je, podsetimo, bio uhapšen 1999. godine, izdržavao je svoju kaznu u Istoku, Požarevcu i Nišu. On je amnestijom koju su potpisali Koštunica i Đinđić 2001. godine, oslobođen zajedno sa još tri hiljade albanskih terorista i ubica. Imao je simpatije prema UČK-a, sarađivao je sa Tačijem. Ima potpuno isti stav kao i svi drugi Albanci, svi oni žele da odvoje Kosovo od Srbije. Zenit svoje karijere Kurti je dosegao kada su počeli prvi pregovori Beograda i Prištine. U svom delovanju se sve vreme isticao radikalizmom. Zanimljivo je da su oni godinama negirali državnost Kosova, nikada nisu ustali kada je intonirana himna Kosova, nikada zastavu nisu istakli u svojim sedištima. Za njih postoji samo Albanija kao država za čiji sastavni deo Kosovo treba da postane – podsetio je Rajić.

Rajić smatra da, ukoliko Kurti formira Vladu, možemo očekivati ukidanje taksi, povratak pregovaračkom procesu, kao i čvrst stav kada je reč o Srpskoj listi,  jer će se potrudiće koliko god može da je isključi iz političkih procesa.

-Ipak je on klasični ekstremista koji će imati tvrd stav. Može da popusti i da otvori mogućnost dolaska do obostrano prihvatljivog rešenja samo uz pristanak Vašingtona. Drugoplasiran je Demokratski savez Kosova. Oni su jedna od najstarijih političkih organizacija čiji je lider bio Rugova. Delovali su ilegalno dugi niz godina. Imali su drugačije ideološke stavove od UČK-a. Oni su antikomunisti -objašnjava Rajić.

Prema Ustavu Kosova, naveo je Starović, pobednička stranka imenuje predsednika parlamenta koji ima rok od 15 dana da formira svoj kabinet i da dobije nadpolovičnu većinu.

-Zanimljivo je da ukoliko taj prvi pokušaj ne urodi plodom onda predsednik Kosova sporovodi konsultacije i može bilo kome dati da u drugom pokušaju formira Vladu. Ubeđen sam da će Kurti dati sve od sebe da u prvom krugu napravi svoj kabinet i dobije nadpolovičnu većinu. Zaniljivo je i to da se predsednik Kosova bira u parlamentu, dvotrećinskom većinom iz prva dva pokušaja, a ukoliko to ne uspe dovoljna je i prosta većina. Kurti će, mislim, pokušati da sastavi dosta široku koaliciju koja će imati daleko više od nadpolovične većine. Želja mu je da ima preko 80 mandata, što nije nemoguće, ali će ipak ići teško. I ranije smo govorili zašto je važno da Srpska lista osvoji deset mandata jer je time zagarantovano jedno mesto u Vladi i jedan ministar mora biti Srbin. Kurti je rekao da će, ukoliko on postane predsednik Vlade u svoj kabinet uzeti barem jednog Srbina, ali da to sigurno neće biti predstavnik Srpske liste. A to on može učiniti na silu, ali će to umanjiti legitimitet njegovog kabineta u međunarodnom kontekstu – smatra Starović.

Nedavno je, kako kaže Rajić, kao bomba odjeknula vest da je američki predsednik Donald Tramp za specijalnog izaslanika za mirovne pregovore Srbije i Kosova imenovao dosadašnjeg ambasadora u Berlinu, Ričarda Grenela.

-On je jedan od njegovih najbližih saradnika, to je njegov politički kadar. Grenel je racionalna, razumna osoba. On nije klasičan diplomata. Njegovim imenovanje za specijalnog izaslanika ispostavilo se da je Kosovo jedno od top pet tema za Belu kuću. Mislim da je njegovo imenovanje više dobra nego loša vest za nas. To je neka šansa za nas - zaključio je Rajić.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar