Štampana izdanja knjiga su neprocenjivo blago

Srbija i Svet

- Već dva milenijuma naša civilizacija se sa kolektivnim nasleđem upoznaje posredstvom knjige koja se, u ovom trećem milenijumu, suočava sa novim izazovima koje donosi tehnološka revolucija, rekla je u Sremskim Karlovcima, na tribini „Knjiga i novi mediji - udruženim snagama“, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

 
Ti izazovi, kako je konstatovano na ovoj konferenciji koju je organizovao sremskokarlovački Fakultet za menadžment, idu dotle da ima mnogo onih koji veruju da će elektronska izdanja sasvim potisnuti tradicionalna štampana izdanja knjiga, ali i mnogo i onih koji veruju da se to, ipak, neće desiti.
 
- Što se našeg Sekretarijata tiče, mi kroz projektno sufinansiranje snažno podržavamo izdavaštvo i izdavače, jer su tradicionalne štampane knjige i dalje naše neprocenjivo blago, koje ćemo, sa ponosom, promovisati i na predstojećem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, kao i na drugim izdavačkim susretima. I naš Sekretarijat i Pokrajinska vlada u celini će, u tom smislu, i u budućnosti biti pouzdan partner svima koji upravo kroz izdanja knjiga čuvaju kulturno nasleđe, naglasila je Miloševićeva.
 
Pored nje, na konferenciji su govorili i ambasador Kraljevine Maroko Mohamed Amin Belhaž i ambasadora Palestine u našoj zemlji Mohamed Nabhan. Belhaž je, tom prilikom, izrazio zadovoljstvo što će na ovogodišnjem 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu upravo njegova zemlja biti počasni gost.
 
- U našoj kulturi knjiga i danas ima veoma važno mesto, a elektronska izdanja je, bez obzira da li je reč o knjigama na arapskom, španskom, francuskom ili engleskom jeziku, nisu potisnula, dodao je marokanski ambasador.
 
Ispred Fakulteta za menadžment učesnike konferencija organizovane u četiri sesije - “Kultura čitanja“, „Lingvistička i medijska pismenost“, „Biblioteke, internet i demokratija“ i „Knjiga u koricama globalizacije“ - pozdravio je dekan prof. dr Goran Kvrgić.
 
Izvor: PS za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama
Foto/knjiga: pixabay.com
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Direktor Razvojnog fonda Vojvodine, gospodin Goran Savić, izjavio je da je 2018. godina, posmatrajući doprinos razvoju privrede Vojvodine,...

Isplata pete i šeste rate učeničkih stipendija i kredita, za školsku godinu 2018./2019, počinje danas, 20. februara, saopštilo...

Prepoznajući potrebu za rešavanjem pitanja poput siromaštva, isključenosti i nezaposlenosti, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2007. godine proglasila...

Crédit Agricole Grupa ostvarila je neto prihod u ukupnom iznosu od 6,8 milijardi evra u 2018. godini, što...

Februarski pun mesec tradicionalno je poznat kao "snežni ili gladni mesec", jer se tokom njega često mogu videti...

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je ugovore predstavnicima 41 lokalne samouoprave vredne 4,1 milijardu dinara, za realizaciju...