Srbija u vrhu evropskih zemalja po broju obolelih od bubrežnih bolesti

Srbija i Svet

U svetu 850 miliona ljudi boluje od bubrežnih bolesti, a više od četiri miliona njih umre od hroničnih ili akutnih bolesti bubrega. S obzirom na to da su bolesti koje dovode do otkazivanja bubrežne funkcije (dijabetes, hipertenzija i gojaznost) prisutne kod velikog broja pacijenata, po broju novootkrivenih bubrežnih bolesnika, Srbija je u samom vrhu evropskih zemalja.

U našoj zemlji se od terminalne bubrežne bolesti dijaliznim postpucima leči oko 6000  pacijenata, u 55 dijaliznih centara. U Vojvodini postoji 16 centara u kojima ovu terapiju prima oko 1500 pacijenata. 
 
Bez dijalize ili transpalatacije život ovih pacijenata je ugrožen. Nažalost, kod više od polovine obolelih nije moguća transplatacija bubrega, a oni koji su na listi čekanja, godinama čekaju da dobiju novi organ. Iako nadoknađuje samo 10 odsto rada bubrega, jedina šansa pacijentima je dijalizna terapija.
 
Osim što traje po nekoliko sati, više puta nedeljno, mnogi pacijenti na hemodijalizu i putuju dugo, jer su centri gde mogu da prime terapiju daleko od mesta gde stanuju. Zato je, osim zdravstvenih faktora koji utiču na bolest, pacijentima koji boluju od bubrežnih oboljenja, smanjen i kvalitet života.
 
U Autonomnoj pokrajini Vojvodini dijalizni centri smešteni su Кliničkom centru Vojvodine, devet opštih bolnica i tri doma zdravlja, a većina ih radi u dve ili tri smene. Vozila za prevoz pacijenata na dijalizu godišnje pređu više od tri miliona kilometara.
 
Pokrajinska vlada je zbog toga opredelila novac za kupovinu 10 novih vozila za prevoz pacijenata na dijalizu. Na osnovu prioritetnih potreba za ovakvim vozilima, a u cilju obezbeđenja pristupačne i ujednačene zdravstvene zaštite svim građanima Vojvodine,  vozila će biti obezbeđena za domove zdravlja u Кovinu, Apatinu, Žablju, Baču, Кuli, Novom Bečeju, Beloj Crkvi, Novom Кneževcu, Senti i za Opštu bolnicu Кikinda. Za ovu namenu u pokrajinskom budžetu opredeljeno je 38 miliona dinara.
 
Danas je Svetski dan bubrega, koji se ove godine obeležava pod sloganom „Zdravlje bubrega svima i svuda“, i obeležiće ga zdravstvene ustanove širom Vojvodine.

Izvor: www.vojvodina.gov.rs
 
 

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Od 3. aprila prestaje da važi trajna registracija za mopede i traktore. Nakon tog datuma, svi mopedi i...

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Poštanske štedionice izvršiti isplatu redovne novčane naknade nezaposlenim licima...

APV Sekretarijat za poljoprivredu raspisao je konkurs za sufinansiranje investicija u pčelarstvo. Predmet Konkursa jeste dodela bespovratnih sredstava za...

Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2019. godini sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom...

Osnovni sud u Somboru izrekao je u sredu prvostepenu presudu beogradskom glumcu Goranu Jevtiću (41) zbog optužbi da...

Savez pčelarskih organizacija Srbije, NALED i Republički sekretarijat za javne politike, pokrenuli su javnu kampanju “Mesec zaštite...