Srbija prednjači po broju abortusa
Lokacija: Srbija i svet
15.03.2019.

Кada je u pitanju Evropa, Srbija prednjači u broju abortusa koji se najčešće koriste kao rešenje za prekid neželjene trudnoće, a ono što često pada u drugi plan je briga o mentalnom zdravlju žena nakon tog postupka. 

Prema podacima instituta "Milan Jovanović Batut", u toku prošle godine, u Srbiji je prijavljeno 16.000 abortusa. Na nivou Vojvodine, prosečna starost pacijentikinja koje se opredeljuju za to je 31 godina.
 
Prekid trudnoće kao kontraceptivna metoda je najlošiji izbor što se tiče žene jer može značajno da ugrozi i reproduktivno i opšte zdravlje žene. Svaka intervencija u ginekologiji, pa i prekid trudnoće, može da ima svoje komplikacije. Može se desiti da žene kasnije i kada žele da ostvare trudnoću, ne mogu da je ostvare", kaže prof. dr Ljiljana Mladenović Segedi, iz Кlinike za ginekologiju i akušerstvo.
 
U nekim evropskim zemljama, poput Finske, učenje o seksualnom obrazovanju u školama smanjilo je broj abortusa, a iako u Srbiji takav predmet još uvek ne funkcioniše, većina nastavnog kadra je saglasna da učenje o zdravlju, treba da bude na višem nivou.
 
Ono što moramo da imamo na umu kada govorimo o današnjoj deci jeste da im je puno toga dostupno, putem interneta, društvenih mreža. Sve je na izvolte pa i sama televizija, a puno stvari im nije objašnjeno i tu nastaje veliki konflikt. I u njihovim glava i u utisku da svašta znaju", objašnjava Elvira Stefanović, pedagog.
 
Briga o mentalnom zdravlju se izdvaja kao važno pitanje društva koje treba unaprediti, ali psihološka podrška u državnim institucijama za žene koje su odlučile da abortiraju, ne postoji. Udruženje „Izaberi život" takvu podršku pruža onima koji imaju nedoumice, pitanja, strahove.
 
Žena se nekad u životu oseća prevareno ako nije imala sve potrebne informacije. Npr ako nije znala kako izgleda beba u osmoj nedelji trudnoće, ona se kasnije u životu oseća prevarenom, jer nije imala tu informaciju", napominje Vesna Radeka, iz Udruženja „Izaberi život".
 
Pri afirmativnim govorima o podizanju nataliteta, važno da je da društvena politika kontinuirano bude usmerena na podršku ženama kroz ceo proces koji počinje potvrdom trudnoće i obezbeđivanju većih prava za žene kao buduće majke, kao i vrednovanjem mentalnog zdravlja jednako kao fizičkog.
 
Izvor: rtv.rs
Ilustracija:freeimages.com
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar
APATIN WEATHER
Foto nedelje
Foto nedelje
VESTI.RS