Srbija beleži više umrlih nego rođenih: U Novom Sadu pozitivan prirodni priraštaj

Srbija i Svet
Svake godine Srbija izgubi od 30.000 do 38.000 stanovnika i već 25 godina se beleže takve negativne tendencije.
 
Pozitivni prirodni priraštaj u 2016. godini zabeležen je samo u pet opština- Novi Sad, Sjenica, Tutin, Novi Pazar, Preševo, dok je najlošija demografska slika u Istočnoj Srbiji zbog velikih migracija.
 
- Svake godina imamo više umrlih nego rođenih i tako je 25 godina. Četvrt veka mi beležimo negativne tendencije. Prema projekciji 2041 imaćemo 6,5 miliona stanovnika, što znači da ćemo gubiti više stanovnika nego do sada. Smanjuje se kontigent lica koje su spremni za rađanje, kaže šef Odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku Gordana Bjelobrk.
 
Ujedinjene nacije kažu da su glavni uzrok smanjenja broja stanovništva migracije, jer se smanjuje broj stanovnika koji bi trebalo da rađaju. Takođe, mortalitet u Srbiji je za pet odsto veći nego u drugim evropskim zemljama.
 
Bjelobrk kaže da je odluka pojedinca da li će rađati decu ili ne, ali da je situacija toliko ozbiljna da država mora da pokuša stimulativnim merama da poveća natalitet.
 
Ekonomski momenat, pojašnjava ona, jeste jedan od važnih elemenata, ali nije presudan važno je roditeljima i organizaciono pomoći da mogu da usklade posao i roditeljstvo.
 
- Potreba za roditeljstvom se zadovoljava i sa jednim detetom. Treba motivisati roditelje da rađaju, kaže Bjelobrk.
 
Upitana zbog čega stimulativne mere u skandinavskim zemljama nisu dale rezultate, a u Turskoj, bez ikakvih mera, postoji stalni porast broja stanovnika, ona je rekla da rađanje u velikoj meri zavisi od veroispovesti stanovništva i tradicionalnih vrednosti, kakav odnos imaju prema porodici.
 
- Gde je stanovništvo islamske veroispovesti žene više rađaju, kaže Bjelobrk i dodaje da je neophodno da žene u Srbiji rađaju troje do četvoro dece samo da se zaustavi negativna tendencija.
 

Izvor: Tanjug 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Od 1. jula 2018. godine počeo je da se primenjuje novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom....

Spomenik srpskom dobrovoljcu, odnosno dobrovoljcima koji su od kralja Petra Prvog dobili zemlju i zapravo osnovali Veternik, biće...

Institut za onkologiju Vojvodine dobiće uskoro najsavremeniji aparat za magnetnu rezonancu što će omogućiti preglede za novih tri...

Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima raspisao je javni poziv za pomoć putem dodele sredstava...

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo doc. dr Zoranom Gojkovićem, uručio je predstavnicima...

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Novom Sadu pruža punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u doslednoj borbi...