Saobraćajne i vozačke dozvole ubuduće ćete moći da produžite ili izvadite elektronskim putem
Lokacija: Srbija i svet
31.01.2019.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je juče da se razmatra mogućnost da se građanima produženje ili izdavanje saobraćajne, odnosno vozačke dozvole, obezbedi elektronskim putem i da im se ta dokumenta pošalju na kuću adresu.

Stefanović je rekao da veruje da će to biti moguće od juna, ali s obzirom da se zbog administracije za sada rok ne može precizirati, naveo je da MUP računa da će se to dogoditi svakako ove godine. 
 
Ministar je novinarima, predstavljajući usluge MUP-a preko e-uprave, kazao da je elektronsku uslugu produženja registracije vozila na godisnjem nivou koristilo 600.000 građana, odnosno od 2013. do 2019. više od 3,5 miliona.

Od 2014. godine do početka ove godine zakazano je elektronski 908.000 termina za lične karte i pasoše. 
- Digitalizovali smo sve usluge koje pružamo vozačima. Proces polaganja ispita u auto-školama je digitalizovan, snima se, nema papira, a rezultati se vide odmah po polaganju testa. Nema mogućnosti uticaja na rezultate, kompjuter nasumično bira svaki test, sve se snima kamerom. Time poboljavsamo kvalitet kandidata i ubrzavamo procese usluga koje MUP pruža, objasnio je Stefanović.
 
On je naveo da je uvedena i elektronska prijava boravišta stranaca, kao i elektronsko prosleđivanje zapisnika o uviđaju udruženju osiguravača.
 
- Danas policija kompletnu dokumentaciju prosleđuje udruženju osiguravača elektronski, a građanin samo treba ode u osiguranje, rekao je ministar.
Kaže da je ponosan na projekat "Bebo, dobrodošla na svet" na osnovu kojeg roditelji ne moraju da idu u policijsku stanicu da prijave novorođenče već se i to radi elektronski i za tri godine prijavljeno je 126.000 beba iz 60 porodišta.
 
Kako kaže, ponosan je što se elektronske usluge MUP-a na e-portalu državne uprave nalaze godinama i zauzimaju prvo, treće, četvrto i peto mestu po broju korisnika. 
 
- Naša usluga produženja registracije vozila na ovlašćenim tehničkim pregledima zauzima prvo mesto, a naše usluga zakazivanja termina za podnošenje zahteva za ličnu kartu i pasoš, zauzimaju 3. 4.i 5. mesto, rekao je Stefanović. 
 
Stefanović ukazao da MUP, osim baza podataka koje daje građanima, pruža servis i drugim državnim organima, kojima ustupa podatke predviđene zakonom.
To omogućava da građani, primera radi, ne moraju da pribavite uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih ili neka durga dokumenta koja su im potrebna, već ih MUP, preko servisa, pruža drugim državnim organima koji građanima pružaju određenu uslugu.
 
- Veliki posao je urađen da ljudi više ne bi išli od šaltera do šaltera, ''peške'', za šta su nekada trebali dani. Danas je to zaista brže, rekao je Stefanović i dodao da nisu u potpunpsti zadovoljni, jer smatra da MUP može još bolje.
MUP, kaže, želi da bude lider u toj oblasti, ne samo u Srbiji, što, kaže, već jeste, već i da bude primer za ceo region. 
 
- Hoćemo da postanemo standard. Za to je potrebno mnogo ulaganja u informacione tehnoogije, nove softvere, ali imamo čitav sektor koji razvija i svoju analitiku i infrastrukturu, svoje stručnjake koji su kadri da građanima pruže najbolje moguće usluge, brzo i efikasno, rekao je ministar.
 
Podsetio je da se već sprovodi i projekat "Siguran grad" i najavio da će na jednoj od sledećih konferencija pokazati dokle se stiglo u tom projektau i šta će sve omogućiti pripadnicima policije - u smislu nošenja ličnih kamera, kamera u vozilima i fiksnih kamera koje će se nalaziti u gradu, i što će omogućiti da se izvršioci krivičnih dela lako lociraju, kao i njihovo prethodno kretanje.
 
Ministar je zahvalio svim pripadnicima policije, profesionalcima koji, kaže, neumorno rade, kao i građanima koji pružaju poverenje MUP-u.

Izvor i foto: srbijadanas.com
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar