Rast penzija će se od 2020. godine računati drugačije

Srbija i Svet

Vlada Srbije najavila je novu formulu za obračunavanje rasta penzija od 2020. godine, a u nastavku navodimo pet mogućih modela koje je napravio Fiskalni savet i koji će uskoro ući u javnu raspravu.

Novu formulu za indeksaciju penzija koja će biti primenjena od naredne godine najavilo je ministarstvo finansija i šef kancelarije MMF u Beogradu Sebastijan Sosa. Kako je ocenjeno u Nemanjinoj 11, Vlada će na novom modelu raditi zajedno sa MMF, a Fiskalni savet je na osnovu domaćih i međunarodnih iskustava napravio nekoliko najboljih mogućih načina obračuna.
 
- Hitno usvajanje nove formule je društveni i fiskalni prioritet u ovoj godini. Sa ekonomskog stanovišta formula za usklađivanje penzija treba da obezbedi rast penzija u skladu sa privrednim rastom. Tako bi jedan od modela mogao da bude predlog penzionerskih udruženja po kojem se penzije usklađuju sa inflacijom i rastom BDP preko dva procenta. Moguće je ponovo propisati i "švajcarsku formulu" koja podrazumeva usklađivanje penzija po principu 50 odsto sa inflacijom i 50 odsto sa rastom BDP, a koja je u Srbiji ranijih godina bila vrlo podržana. Treća opcija je usklađivanje po principu 50 odsto sa inflacijom i 50 odsto sa rastom prosečnih zarada, a četvrta po principu 40 odsto sa inflacijom i 60 odsto sa rastom prosečnih zarada. Konačno, jedna od formula mogla bi da bude i usklađivanje kretanja penzija sa inflacijom i rastom ukupne mase zarada u odnosu 30:70 - navode u Fiskalnom savetu i podsećaju da je Vladi data diskreciona mogućnost da u skladu sa svojim političkim preferencijama pojedinim penzionerima isplaćuje novčano uvećanje uz penziju, a što nije dobro.
Ranijih godina u Srbiji se nekoliko puta menjala formula za obračun rasta penzija. Od 2003. penzije su se usklađivale po principu 50 odsto sa inflacijom i 50 odsto sa rastom zarada. Iako je ova formula bila ekonomski održiva, Vlada ju je 2005. po zahtevu Svetske banke ukinula i propisala usklađivanje penzija sa kretanjem inflacije. Penzioneri su bili nezadovoljni i tada je došlo do velikih, ekonomski neodrživih, vanrednih povećanja penzija 2008. koja su prouzrokovala višegodišnju penzijsku i budžetsku destabilizaciju. Potom su 2010. godine uvedene mere štednje i penzije su bile usklađivane samo sa cenama i delom rasta BDP preko četiri odsto godišnje. Nakon stabilizacije Vlada je ukinula formulu za usklađivanje penzija krajem 2018. i najavila novu od 2020. godine.
 
U Evropi skoro sve zemlje imaju formule za usklađivanje penzija, a najviše njih koristi kombinaciju rasta cena i rasta zarada. Austrija, Italija, Francuska i Španija usklađuju penzije sa rastom cena. Formule su nešto izdašnije i delimično uključuju i rast zarada u Finskoj (20 odsto), Češkoj (33 odsto), Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj, gde rast zarada učestvuje sa 50 odsto prilikom usklađivanja penzija.
 
Pet mogućih modela po Fiskalnom savetu
 
1. Usklađivanje sa inflacijom i delom rasta BDP-a preko 2%
 
2. 50% sa inflacijom i 50% sa rastom BDP
 
3. 50% sa inflacijom i 50% sa rastom prosečnih zarada
 
4. 40% sa inflacijom i 60% sa rastom prosečnih zarada
 
5. 30% sa inflacijom i 70% sa rastom ukupne mase zarada
 
Izvor: srbijadanas.com
Foto: Profimedia/ilustracija
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Hrvatska će dozvoliti gajenje i proizvodnju kanabisa u medicinske svrhe isključivo farmaceutskim kompanijama i apotekama koje već imaju...

Probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava počinje u ponedeljak i do 30. aprila biće sproveden u 51 gradu...

Potpresednik Vlade republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović predložiće da poljoprivrednici ubuduće neće morati da registruju...

Apeluje se na građane da ne spaljuju biljne ostatke na njivama jer je to često uzrok nekontrolisanih požara...

Sto najuspešnijih studenata iz izbegličkih i raseljeničkih porodica koji žive u AP Vojvodini, dobili su jednokratnu novčanu pomoć...

Od 4. aprila svi traktori, koji ne budu imali nove registarske tablice, smatraće se neregistrovanim, odnosno neispravnim. Poljoprivrednici...