Prva vozila na auto-putu Miloš Veliki u ponedeljak ujutro
Lokacija: Srbija i svet
17.08.2019.

Deonica auto-puta Miloš Veliki od Obrenovca do Ljiga potpuno je spremna za puštanje u saobraćaj. Završeni su kozmetički radovi, čišćenje, pranje i košenje. Očekuje se da će prva vozila biti na putu u noći između nedelje i ponedeljka ili u ponedeljak ujutru.

Savetnik za infrastrukturne projekte u Ministarstvu građevine Nebojša Pavlović kaže za RTS da se puštanje deonice u saobraćaj očekuje posle svečanog otvaranja deonice, koje će biti održano u nedelju u 20 sati.

- Očekuje se veći broj posetilaca, odnosno onih koji će učestvovati, od 10.000 do 12.000 ljudi. To zahteva i njihovu evakuaciju posle ceremonijala, čišćenje prostora, pa tek onda da prva vozila krenu novom deonicom - navodi Pavlović.

Pavlović ističe da je deonica auto-put savremena, bezbedena, urađena po svim svetskim standardima. Centralno mesto i najveći izazov za građevinare bio je tunel Brančić dužine 945 metara.

- To je čista tunelska cev, tunel koji je opremljen najsavremenijom tehnologijom i opremom koja obezbeđuje komforan prolaz. Urađen je tehničko-operativni centar, srce tunela, gde su podaci sa svih kamera koje postoje u tunelu, stručne ekipe koje su obučene da reaguju za bilo kakvu incidentnu situaciju. To može biti pojava požara, dima iz bilo kog razloga, zaustavljanje vozila, identifikacija pešaka u tunelu -ukazuje savetnik u Ministarstvu građevine.

Tri bočne naplatne rampe 

Osim petlje Takovo, na deonici od Obrenovca do Ljiga urađene su tri bočne naplatne trake - Ub, Lajkovac i Ljig.

- One će omogućiti lokalnom stanovništvu da se bolje, lakše i brže uključe na auto-put i isključe. Verujem da smo pokrili sve kritčne tačke - kaže Pavlović.

Očekuje da do kraja godine bude završena deonica Surčin - Obrenovac.

- Već u nedelju očekujemo potpisivanje ugovora za deonicu Novi Beograd - Surčin. Radove će izvoditi kineska kompanija koja već radi Surčin - Obrenovac. Trebalo bi da radovi počnu marta sledeće godine. To će već činiti ugođaj za vožnju od Beograda do Čačka - navodi Pavlović.

Prema njegovim rečima, od Obrenovca do Čačka vozači će uštedeti sat vremena vožnje:

- Obezbedićemo bezbedniju i sigurniju vožnju, osloboditi Ibarsku magistralu viška saobraćaja.

Foto: Pixabay / Wokandapix


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar