Privlačenje što više sredstava iz fondova EU za ostanak mladih na selu

Srbija i Svet

U Novom Sadu danas je održana konferencija povodom otvaranja projekta „Inovacija poljoprivede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu – AGRINNO“, koji sufinansira Evropska unija, u okviru IPA Interreg prekograničnog programa Mađarska-Srbija 2014-2020.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu mr Vuk Radojević, na otvarajućoj konferenciji u Skupštini AP Vojvodine, ukazao je da cilj ovog projekta, čija ukupna vrednost iznosi preko 325 hiljada evra, jeste da se primenom inovativnih modela u poljoprivrednoj proizvodnji omogući mladim i nezaposlenim licima u seoskim sredinama da unaprede svoju proizvodnju i svoje proizvodne kapacitete u oblasti povrtarstva.
 
On je podsetio da je do realizacije ovog projekta, gde se Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu javlja kao vodeći partner, došlo zahvaljujući zajedničkom prepoznavanju projektne ideje - o važnosti uvođenja inovativnih pristupa u poljoprivredi- sa partnerima iz Županije Čongrad u Mađarskoj , novosadskog Instituta ratarstvo i povrtarstvo, kao i Fonda za evropske poslove u Novom Sadu.
 
 
- Ono što je posebna vrednost ovog projekta jesu demo plastenici sa savremenim mernim instrumentima. Oni će biti smešteni na Institutu, ali i na još tri lokacije širom Vojvodine- srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu. Namera nam je da na ovaj način motivišimo i edukujemo mlade poljoprivredne proizvođače da se bave poljoprivredom uz korišćenje najnovije opreme i tehnologije, istakao je Radojević i dodao da se i u okviru ovog projekta ogleda strateško opredeljenje i cilj Sekretarijata da se, i kroz privlačenje što više sredstava iz fondova EU, pomogne mladima da ostanu na selu, zasnuju svoje porodice i bave se poljoprivredom.
 
Radojević je objasnio da je projektom zamišljeno da se prvi deo proizvodnje odvija u Srbiji a drugi u Mađarskoj, kako bi ciljne grupe mogle usvajati više znanja u oblasti proizvodnje hrane , brendiranja i plasmana poljoprivrednih proizvoda. To bi trebalo da rezultira povezivanjem mladih poljoprivrednih proizvođača iz Srbije i Mađarske, uključujući međusobni transfer znanja, informacija, iskustva, kao i stvaranje mogućnosti zajedničkog nastupa poljoprivrednika dve zemlje na trećim tržištima.
 
Današnja otvarajuća konferencija povodom projekta „Agrinno“,koji je prvi projekat koji se sufinansira iz fondova Evropske unije, gde je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu vodeći partner, prema Radojevićevim rečima, predstavlja istorijski korak u radu resornog sekretarijata, koji je od početka formiranja nove Pokrajinske vlade 2016. godine, zauzeo jasan pravac u aktivnom učešću privlačenja finansijskih sredstava iz Evropske unije, koja su nam na raspolaganju.

Realizacija projekta „AGRINNO“, koji sufinansira Evropska unija sa 85 odsto, a učesnici na projektu 15 odsto, planirana je do 30. novembra 2019.godine.
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Kompanija BB Trade a.d. organizovala je svečanu proslavu u Kaštelu Ečka, povodom dodele jubilarnih nagrada za zaposlene koji...

Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima raspisuje Javni poziv za pružanje pomoći u vidu besplatnog...

15. februar je dan kada se obeležava Svetski dan dece obolele od raka. Nacionalno udruženje roditelja dece obolele...

Za sve probne dozvole izdate posle 3. aprila važiće nova pravila: novopečeni vozači imaće status početnika između dve...

Predvođeni rok, 5. mart ove godine, za zamenu starih oružanih listova za nove biometrijske isprave biće odložen za...

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava da će u sredu, 13. februara, isplatiti posebnu novčanu naknadu za JANUAR 2019....