Princ Čarls i vojvotkinja Kamila posetili Novi Sad
17.03.2016.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević dočekao je britanskog prestolonaslednika princa Čarlsa koji je zajedno sa suprugom, vojvotkinjom od Kornvola, Kamilom posetio Novi Sad u okviru šire posete Srbiji i regionu. Ovo je njegov drugi boravak u gradu nakon zvanične posete 1978. godine, a prinčevski par će u Novom Sadu završiti dvodnevnu posetu Srbiji. Poseta princa Čarlsa Srbiji posvećena je miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa.

- Dolazak ovako uticajnih gostiju veoma je značajan za naš grad koji je poznat po multietničosti, multikulturalosti i multikonfesionalnosti i koji je bitan ne samo za državu Srbiju nego za ceo region, a dolazak princa Čarlsa svakako to potvrđuje. U Novi Sad su prethodnih godina dolazili brojni ugledni gosti iz inostranstva sa najvišim državnim funkcijama, čak i sa kraljevskim titulama, a danas nam je posebno zadovoljstvo i čast što smo u prilici da ugostimo i prinčevski bračni par iz Velike Britanije. Veoma je značajno to što je princ od Velsa u poseti našoj zemlji, jer će to sigurno poboljšati odnose između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. Takođe, ovim ne samo da šaljemo signal svetu da je Srbija poštovana i aktuelna na društveno-političkoj sceni, već je i Grad Novi Sad posebno uvažen gestom da u okviru dvodneve posete baš on bude izabran, pored glavnog grada, za njihovu posetu – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević poželevši toplu dobrodošlicu gostima.
 
On je zajedno sa britanskim vojnim atašeom pukovnikom Sajmonom Ficgibonom, princezom Jelisavetom Karađorđević i zamenikom gradonačelnika Novog Sada Borkom Ilićem dočekao princa Čarlsa i njegovu suprugu Kamilu na Trgu slobode, koji su prvo posetili crkvu Imena Marijinog, a potom obišli i improvizovanu pijacu u centru grada sa rukotvorinama koje su izradila deca iz škole "Milan Petrović"
 
Britanski prestolonaslednik princ od Velsa Čarls je sa suprugom vojvotkinjom od Kornvola prisustvovao i kulturnom programu u Katoličkoj porti, gde je sa gradonačelnikom Vučevićem svečano otkrio memorijalnu ploču medicinskim sestrama i humanitarnim radnicama iz Velike Britanije, koje su pomagale našoj vojsci u Prvom svetskom ratu i posle ostale da žive i rade u Novom Sadu, između ostalog i na lokaciji u Katoličkoj porti.
 

 
- Veliku zahvalnost dugujemo medicinskom osoblju iz Velike Britanije koje je došlo da pruži humanitarnu pomoć našem narodu i vojnicima u najtežim trenucima. One su u vreme Prvog svetskog rata pomagale ranjenim srpskim vojnicima i pokazale veliku požrtvovanost i ljubav prema srpskom narodu, lečeći ih i pomažući ranjenima i bolesnima. Nikada nećemo zaboraviti njihovo požrtvovanje – rekao je gradonačelnik Vučević.
 
Gradonačelnik Miloš Vučević poklonio je tom prilikom princu Čarlsu specijalno izdanje Dušanovog zakonika, kao i reprodukciju čuvenog sata na Petrovaradinskoj trvđavi zato što je prestolonaslednik svojevremno, prilikom prve posete Novom Sadu daleke 1978. godine, obišao Petrovaradinsku tvrđavu, kada ga je posebno zainteresovala priča o kazaljkama čuvenog sata.

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar