Predstavljene mere za podršku poljoprivredi
22.02.2016.

Član Gradskog veća za privredu mr Goran Sečujski i profesor Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Branislav Vlahović na konferenciji za novinare su predstavili mere iz Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji Grada Novog Sada za 2016. godinu.

-Grad Novi Sad već drugu godinu za redom donosi ovakav program podrške poljoprivredi. Prethodne godine imali smo Akcioni plan podrške organskoj proizvodnji koji smo proširili novim merama podrške poljoprivrednoj proizvodnji. Program podrške poljoprivredi za 2016. godinu sastoji se od dve značajne mere u vrednosti od 10 miliona dinara. Jedna od njih je mera kreditne podrške – sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite u iznosu 3.350.000 dinara i mera ruralnog razvoja za koju je opredeljeno 6.650.000 dinara. Predložena mera će obezbeđenjem povoljnijih kreditnih uslova poljoprivrednim proizvođačima, doprineti bržem razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja na teritoriji Grada, kroz poboljšanje uslova na tržištu kredita koje odobravaju banke korisnicima kredita namenjenih podsticaju razvoja poljoprivrede – rekao je mr Goran Sečujski.

Gradska uprava za privredu finansira investiciju koja se odnosi na osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja u iznosu od 70% do 100% vrednosti polise osiguranja. Krajnji korisnici sredstava ove mere su poljoprivredni proizvođači višegodišnjih zasada - fizička lica koji su započela proces kontrolisane poljoprivredne proizvodnje 2013, 2014. i 2015. godine kao i oni koji su zainteresovani da započnu kontrolisanu poljoprivrednu proizvodnju. Korisnici moraju da imaju zaključen ugovor o osiguranju sa osiguravajućom organizacijom.

Kontrolisana poljoprivredna proizvodnja spada u dobru poljoprivrednu praksu koja obuhvata kontrolu primene zaštitnih preparata, kontrolu plodnosti zemljišta, korišćenje nove generacije đubriva, kontrolu pojave insekata, patogena i korova, izbor otpornih poljoprivrednih kultura, kontrolu kvaliteta vazduha i kontrolu kvaliteta zemljišta, dakle ishrana biljaka mora biti uravnotežena a plodno zemljište se mora čuvati i poboljšati.

Za realizaciju ove mere predviđeno je 900.000 dinara.

Zaštita oznake geografskog porekla ima za cilj da se zaštite kvalitet i karakteristike proizvoda sa specifičnog geografskog podneblja, a koji su rezultat specifičnih prirodnih i ljudskih faktora, načina proizvodnje, pripreme i prerade proizvoda, primenjenih u strogo definisanom geografskom području. Grad već ima svoja dva prepoznatljiva brenda i to Futoški sveži i kiseli kupus i Fruškogorski lipov med, kao jedini monoflorni med u Evropi. Očuvanje ovakvih proizvoda i njihova zaštita je od velikog nacionalnog interesa, a što je Grad i prepoznao. Krajnji korisnici ove mere su fizička ili pravna lica, ovlašćeni korisnici oznaka geografskog porekla poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Grada.

Gradska uprava finansira predviđenu meru do 100% učešća, a po priloženom računu ovlašćene sertifikacione organizacije. Za realizaciju ove mere predviđeno je 1.000.000 dinara.

Gradska uprava finansira investiciju koja se odnosi na osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja u iznosu od 70% do 100% vrednosti polise osiguranja. Za realizaciju ove mere predviđeno je 900.000 dinara.

Grad je podržavao investicije koje se odnose na sadni i semenski materijal dozvoljen za upotrebu u organskoj proizvodnji i kontrolu i sertifikaciju. Ove godine Grad podržava organske poljoprivredne proizvođače i putem subvencionisanja neophodne opreme u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. Za realizaciju ove mere predviđeno je 1.500.000 dinara.

Održivi razvoj poljoprivrede i ruralnih područja zahteva da bude zasnovan na praćenju novih tehnologija, stručnom usavršavanju i edukaciji. Za realizaciju ove mere predviđeno je 3.150.000 dinara.

Na konferenciji je bilo reči i o realizovanim merama za podršku poljoprivredi u 2015. godini, kao i o nedavno završenim edukativnim predavanjima namenjenim poljoprivrednim proizvođačima koja su realizovali profesori Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada i saradnici Instituta za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda.

- Od 11. decembra 2015. godine do 29. januara 2016. godine održali smo niz besplatnih predavanja i edukativnih kurseva namenjenih primarnim poljoprivrednim proizvođačima i nastavljamo tradiciju visokorazvijenih zemalja u kojima je prisutna stalna edukacija. Bitan resurs poljoprivrede jeste znanje, a predavanja iz oblasti agroekonomije bila su novina, jer smatramo ovu oblast izuzetno važnom za sve proizvođače, kako bi oni mogli da podignu nivo svoje proizvodnje, povećaju produktivnost i plasiraju svoje proizvode na tržište. Serija ovih predavanja održana je u četiri mesne zajednice i to u Futogu, Kisaču, Kaću i Sremskoj Kamenici sa ukupno deset tema. Neophodnost osiguranja useva, značaj vođenja knjigovodstva na poljoprivrednim gazdinstvima, upotreba i primena informacionih tehnologija u poljoprivredi, edukacija iz oblasti marketinga, kako doći do sredstava za poljoprivrednu proizvodnju su samo neke od tema održanih predavanja- rekao je prof. dr Branislav Vlahović i dodao da je cilj obuke da poljoprivrednici na najbolji način plasiraju svoje proizvode koristeći znanja iz ovih oblasti.

 

Edukativna predavanja je slušalo 130 poljoprivrednih proizvođača, a svima su bile uručene diplome-sertifikati o odslušanim predavanjima. 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar