Predsednik Pastor i potpredsednik Zobenica na sastanku Biroa AER-a
Lokacija: Srbija i svet
23.11.2018.

Na sastanku Biroa Skupštine evropskih regija (AER) u holandskom gradu Nijmegen, na kome su učestvovali predsednik i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i Damir Zobenica, usvojen je Proglas o izborima u Evropskom parlamentu 2019. godine, kojim je AER formulisao preporuke uoči izbora za ovu evropsku instituciju.

Na inicijativu delegacije Skupštine APV, prioriteti ovog značajnog dokumenta dopunjeni su podrškom proširenju Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana. 
 
Кljučne preporuke AER-a u usvojenom Proglasu, odnose se na jačanje poverenja u regije, snažniju kohezionu politiku, snažnu podršku ekologiji, uravnoteženu, pravičnu i demokratičnu Evropu.  
 
Ističući značaj usvajanja ove inicijative, predsednik Pastor je naglasio da učešće predstavnika AP Vojvodine u radu AER-a ima za cilj da se kroz saradnju sa drugim regijama iskoristi mogućnost predstavljanja AP Vojvodine i Republike Srbije u najboljem svetlu u ovom evropskom okruženju.
 
Zahvalivši se članovima AER-a na podršci da se u ovom Proglasu jasno odredi vrednosni stav u odnosu na politiku proširenja EU, Pastor je istako da nam je veoma značajno partnerstvo evropskih regiona u ovom procesu. 
 
S obzirom na to da je AER institucija koja ima veliku ulogu u prepoznavanju regiona kao nezaobilaznih aktera u donošenju odluka i daljoj izgradnji EU, bitno nam je da kroz saradnju sa regijama članicama AER-a prikažemo velike potencijale naše pokrajine i države. Nastavićemo da kao pouzdan i aktivan partner učestvujemo u  sprovođenju zajedničkih aktivnosti AER-a. Usvajanjem ove inicijative pokazalo se i da našu odlučnost i napore da doprinesemo ubrzavanju procesa evropskih integracija Republike Srbije, ova evropska organizacija doživljava veoma ozbiljno“, rekao je predsednik Pastor.
 
Tokom sastanka, usvojena su i dva strateška dokumenta, Stav Biroa o predlogu Evropske komisije u vezi sa kohezionom politikom nakon 2020. godine, kao i Stav o regionalnim socijalnim inovacijama za rešavanje društvenih izazova. Ova dva dokumenta biće upućena evropskim institucijama kao preporuke za izradu budućih okvira kohezione i socijalne politike.
 
AER je najveća nezavisna mreža regiona u Evropi koja je osnovana 1985. godine i okuplja više od 150 regiona iz 30 zemalja, uključujući i 15 međunarodnih organizacija. AP Vojvodina je punopravani član ove organizacije od 2002. godine i za to vreme stekla je veliki ugled svojim aktivnim učešćem u kreiranju i realizaciji različitih programa i projekata AER-a.
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar