Pravoslavni vernici danas proslavljaju Božić
Lokacija: Srbija i svet
07.01.2020.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Božić, dan rođenja Isusa Hrista. Božić danas slave pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara a pored SPC, to su i ruska i gruzijska crkva, Jerusalimska patrijaršija, Koptska crkva u Egiptu i Sveta gora.

Vernici Božić vide kao najradosniji hrišćanski praznik koji se slavi tri dana. Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su badnjak i česnica. Božić je porodični praznik i slavi se u kući i u crkvama. Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarao skromni ambijent pećine u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.

Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorođenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić. Ljudi se na Božić pozdravljaju sa Hristos se rodi, a odgovor je Vaistinu se rodi.

Božić je u Srbiji od jula 2001. godine i jednodnevni državni praznik.

Redakcija 025 info portala čestita Božić svim vernicima koji ga proslavljaju po julijanskom kalendaru.

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar