Poražavajuća statistika: Svega 8% stanovnika Srbije ima sve svoje zube

Srbija i Svet

U toku je nedelja zdravih zuba, a dočekujemo je sa neslavnom statistikom po kojoj samo polovina građana redovno pere zube.  Već trideset godina, u martu mesecu obeležava se nedelja zdravih zuba. Ovogodišnji slogan je "Stomatolog i ja - dva drugara najbolja"

Samo 8 odsto stanovništva ima sve svoje zube, a u isto vreme većina građana nema naviku da redovno odlazi kod zubara.
Osim redovne kontrole i higijene, još jedan od faktora koji utiče na zdravlje zuba je ishrana, koja je sve lošija, što je primetno i po tome da sve mlađi ostajemo bez stalnih zuba, kažu stručnjaci.
 
Svakom odraslom čoveku u Srbiji nedostaje barem 10 zuba, a čak 12 odsto stanovnika nema nijedan zub. Uprkos odraslima, prema podacima Stomatološke službe Doma zdravlja "Novi Sad" deca više brinu o oralnom zdravlju.
 
"Procenat dece sa svim zdravim zubima u sedmoj godini života je 45, a procenat kod dvanaestogodišnjaka je 35% znači ovaj deo populacije ima sve zdrave zube", rekla je dr Sanda Кončar, Кlinika za stomatologiju.
 
"Cilj svake godine je da deca najmlađeg uzrasta usvoje pozitivne navike, pre svega o zdravom načinu života u smislu pravilnog i redovnog održavanja oralne higijene", saopštila je dr Olja Nićiforović Šurković, Institut za javno zdravlje Vojvodine.
 
U Insititutu za javno zdravlje Vojvodine naglašavaju da je najvažnije da se pravilne navike o održavanju oralne higijene usvoje u najranijem periodu.
 
"Manje od polovine odraslog stanovništva redovno pere zube, nešto malo bolji procenat je kada su u pitanju školska deca i omladina oko 60%, ali najvredniji pokazatelj je takozvani КEP indeks", prof.dr Duška Blagojević, načelnica odeljenja dečije i preventivne stomatologije.
 
Izvor: rtv.rs
Foto: pixabay.com
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Hrvatska će dozvoliti gajenje i proizvodnju kanabisa u medicinske svrhe isključivo farmaceutskim kompanijama i apotekama koje već imaju...

Probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava počinje u ponedeljak i do 30. aprila biće sproveden u 51 gradu...

Potpresednik Vlade republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović predložiće da poljoprivrednici ubuduće neće morati da registruju...

Apeluje se na građane da ne spaljuju biljne ostatke na njivama jer je to često uzrok nekontrolisanih požara...

Sto najuspešnijih studenata iz izbegličkih i raseljeničkih porodica koji žive u AP Vojvodini, dobili su jednokratnu novčanu pomoć...

Od 4. aprila svi traktori, koji ne budu imali nove registarske tablice, smatraće se neregistrovanim, odnosno neispravnim. Poljoprivrednici...