Poražavajuća statistika: Svega 8% stanovnika Srbije ima sve svoje zube
Lokacija: Srbija i svet
Autor: Redakcija
26.03.2019.

U toku je nedelja zdravih zuba, a dočekujemo je sa neslavnom statistikom po kojoj samo polovina građana redovno pere zube.  Već trideset godina, u martu mesecu obeležava se nedelja zdravih zuba. Ovogodišnji slogan je "Stomatolog i ja - dva drugara najbolja"

Samo 8 odsto stanovništva ima sve svoje zube, a u isto vreme većina građana nema naviku da redovno odlazi kod zubara.
Osim redovne kontrole i higijene, još jedan od faktora koji utiče na zdravlje zuba je ishrana, koja je sve lošija, što je primetno i po tome da sve mlađi ostajemo bez stalnih zuba, kažu stručnjaci.
 
Svakom odraslom čoveku u Srbiji nedostaje barem 10 zuba, a čak 12 odsto stanovnika nema nijedan zub. Uprkos odraslima, prema podacima Stomatološke službe Doma zdravlja "Novi Sad" deca više brinu o oralnom zdravlju.
 
"Procenat dece sa svim zdravim zubima u sedmoj godini života je 45, a procenat kod dvanaestogodišnjaka je 35% znači ovaj deo populacije ima sve zdrave zube", rekla je dr Sanda Кončar, Кlinika za stomatologiju.
 
"Cilj svake godine je da deca najmlađeg uzrasta usvoje pozitivne navike, pre svega o zdravom načinu života u smislu pravilnog i redovnog održavanja oralne higijene", saopštila je dr Olja Nićiforović Šurković, Institut za javno zdravlje Vojvodine.
 
U Insititutu za javno zdravlje Vojvodine naglašavaju da je najvažnije da se pravilne navike o održavanju oralne higijene usvoje u najranijem periodu.
 
"Manje od polovine odraslog stanovništva redovno pere zube, nešto malo bolji procenat je kada su u pitanju školska deca i omladina oko 60%, ali najvredniji pokazatelj je takozvani КEP indeks", prof.dr Duška Blagojević, načelnica odeljenja dečije i preventivne stomatologije.
 
Izvor: rtv.rs
Foto: pixabay.com
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar
APATIN WEATHER
Foto dana
Foto dana
VESTI.RS