Poljoprivrednici strahuju da li će im traktori proći tehnički pregled

Srbija i Svet

Od 4. aprila svi traktori, koji ne budu imali nove registarske tablice, smatraće se neregistrovanim, odnosno neispravnim. Poljoprivrednici se žale da su uslovi, koje moraju da ispune kako bi registrovali traktore, previše strogi i da će kod traktora starih tridesetak godina teško moći ispuniti sve zahteve. Međutim, ukoliko traktore ne registruju, neće moći na puteve. 

Jožika Hornjak, poljoprivrednik iz Sombora zemlju obrađuje sa dva traktora. Jedan je IMT-ov iz 1981. godine. Tehnički je ispravan, ali njega brine to što se za registraciju traži mnogo više od tehničke ispravnosti.
 
"Кočnice su ispravne, signalizacija je ispravna, po starom zakonu. Ali nije ispravan po novom jer nema zadnje staklo, nema originalne bravice, treba postaviti gume oko vrata" , kaže Hornjak.
 
Jožika kaže da su nerealni i uslovi koji se moraju ispuniti za registraciju prikolica. Radomir Lukić, poljoprivrednik iz  Stapara svoj IMT star 30 godina registrovao je i kaže da je jedina razlika u odnosu na prošle godine cena.
 
"Svake godine sam radio tehnički pregled i uzimao polisu osiguranja. Novina su nove tablice i to je 3.000 dinara i tehnički je skuplji 1.500 dinara. Nisam imao zadnje staklo i sada sam morao kupiti novo, a sve ostalo bilo je ispravno" , veli Lukić.
 
"Moraju imati protivpožarni aparat prilagođen uslovima za terenska vozila, sajlu, osvetljenju registarsku tablicu, ukoliko postoje mesta za retrovizore moraju imati i retrovizore, takođe pneumatici moraju biti identični što je važno zbog bezbednosti", smatra Branislav Ogrizović, savetodavac PŠ Sombor.
 
Vlasnici traktora i prikolica i drugih poljoprivrednih mašina do sada su imali obavezu sa svake godine rade tehnički pregled. Sada prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja do 4. aprila 2019. imaju rok zamene stare registarske tablice na traktorima, poljoprivrednim prikolicama i drugim priključnim mašinama. Međutim, taj rok bi barem prema najavi Ministra policije Nebojše Stefanovića mogao biti i pomeren.

Izvor: rtv.rs - Zlata Vasiljević
Foto: RTV (Velimir Bradić)
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Hrvatska će dozvoliti gajenje i proizvodnju kanabisa u medicinske svrhe isključivo farmaceutskim kompanijama i apotekama koje već imaju...

Probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava počinje u ponedeljak i do 30. aprila biće sproveden u 51 gradu...

Potpresednik Vlade republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović predložiće da poljoprivrednici ubuduće neće morati da registruju...

Apeluje se na građane da ne spaljuju biljne ostatke na njivama jer je to često uzrok nekontrolisanih požara...

Sto najuspešnijih studenata iz izbegličkih i raseljeničkih porodica koji žive u AP Vojvodini, dobili su jednokratnu novčanu pomoć...

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da će inspekcija rada...