Pokrajina finansira analizu energetske efikasnosti objekata u javnoj svojini u Apatinu i Kuli
Lokacija: Srbija i svet
03.09.2019.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je predstavnicima 20 lokalnih samouprava ugovore o dodeli sredstava za izradu analize energetske efikasnosti i potrebnih mera za 80 javnih objekata, pre svega osnovnih škola i predškolskih ustanova. Među 20 opština koje su dobile sredstva nalaze se I dve opštine iz Zapadnobačkog okruga - Apatin i Kula

Ovaj projekat, vredan 100.000 evra, finansira Evropska banka za obnovu i razvoj na osnovu Memoranduma o razumevanju, koji je, u julu ove godine, potpisala sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. 

Projektom za čiju realizaciju su dodeljena bespovratna sredstva obuhvaćene su 42 obrazovne ustanove, 11 zgrada javne uprave, 11 zdravstvenih ustanova, pet objekata socijalne zaštite, pet objekata kulture, po dva banjska i sportska objekta, jedna autobuska stanica i jedna policijska stanica. 

Potpredsednik Milićević izjavio je ovom prilikom da je ovo početak jednog velikog, višegodišnjeg posla, koji podrazumeva analizu stanja energetske efikasnosti svih 3.000 objekata u javnoj svojini u AP Vojvodini. 

-Na taj način ćemo postići nekoliko važnih ciljeva. Pre svega, uštedu u korišćenju energije, i uštedu za budžete, jer se računi za energente plaćaju upravo iz budžeta. Zatim, tu je ekološka dimenzija koja podrazumeva mnogo manje zagađenja naše okoline. I ne manje važno, na taj način se obezbeđuje mnogo ugodniji boravak za korisnike tih objekata, kao što su škole, univerzitet, te ustanove zdravstvene i socijalne zaštite - rekao je Milićević

Osim Apatina i Kule projekat će se sprovesti i na teritorijama Bača, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Bele Crkve, Beočina, Vršca, Vrbasa, Zrenjanina, Iriga, Kanjiže, Malog Iđoša, Novog Kneževca, Novog Sada, Pančeva, Sente, Srbobrana, Subotice i Šida. 

 

  


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar