Parovima za kupovinu seoskih kuća 30 miliona dinara

Srbija i Svet

Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova je saopštila da su objavljena dva konkursa, jedan namenjen bračnim i vanbračnim parovima za kupovinu kuća na selu u Vojvodini i konkurs namenjen unapređenju položaja žena pripadnica nacionalnih manjina na teritoriji AP Vojvodine.

Analizom je utvrđeno da su žene pripadnice nacionalnih manjina dvostruko marginalizovane i kao pripadnice nacionalnih manjina i kao žene.
 
Кako je istakla direktorka Zavoda, rukovodici Nacionalnih saveta često nemaju dovoljno znanja o temi rodne ravnopravnosti ili ne razumeju u čemu su žene iz njihovih nacionalnih zajednica neravnopravne, tako da ovim konkursom Zavod pokušava da ukaže na njihov položaj i unapredi ga. Prijave na konkurs traju do 14. februara 2019. godine, a njegova vrednost je 2,7 miliona dinara.
 
Кonkurs za dodelu sredstava bračnim i vanbračnim parovima za kupovinu seoskih kuća na teritoriji AP Vojvodine je najaktuelniji program Zavoda koji ženama omogućava da postanu suvlasnice nepokretnosti i time na neki način unaprede svoj ekonomski položaj. Do sada je realizovano pet konkursa, a iz budžeta Pokrajinske vlade izdvojeno je 220 miliona dinara, dok je 218 žena postalo suvlasnice kuće na selu.
 
"Ove godine opredeljeno je 30 miliona dinara za novih 30 bračnih ili vanbračnih partnera. Ono što je uslov jeste da iznos za koji konkurišu parovi ne može preći milion dinara. Ostali uslovi i dokumentacija koja je potrebna za učešće u konkursu nalaze se na našem sajtu. Dodela ugovora se očekuje polovinom juna, a konkurs traje do 15. aprila", izjavila je ona.
 
Takođe je najavila i održavanje "Akademije veštine", edukativnog programa Zavoda koji već treću godinu zaredom okuplja buduće preduzetnice i preduzetnike, tj. one koji žele da unaprede svoje poslovanje.
 
25 polaznica i polaznika Akademije veština biraju se putem Javnog poziva koji je raspisan 4. februara i traje do 15. maja 2019. godine. Tekst javnog poziva, kao i prijava za učešće nalaze se na sajtu Zavoda www.ravnopravnost.org.rs
 
Početkom marta biće raspisan Кonkurs za publikovanje radova u oblasti rodne ravnopravnosti koji za cilj ima razvijanje znanja i vidljivosti akademskih rezultata u oblasti studija roda i naučnoistraživačkog rada na temu rodne ravnopravnosti. 
 
Izvor: rtv.rs
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Direktor Razvojnog fonda Vojvodine, gospodin Goran Savić, izjavio je da je 2018. godina, posmatrajući doprinos razvoju privrede Vojvodine,...

Isplata pete i šeste rate učeničkih stipendija i kredita, za školsku godinu 2018./2019, počinje danas, 20. februara, saopštilo...

Prepoznajući potrebu za rešavanjem pitanja poput siromaštva, isključenosti i nezaposlenosti, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2007. godine proglasila...

Crédit Agricole Grupa ostvarila je neto prihod u ukupnom iznosu od 6,8 milijardi evra u 2018. godini, što...

Februarski pun mesec tradicionalno je poznat kao "snežni ili gladni mesec", jer se tokom njega često mogu videti...

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je ugovore predstavnicima 41 lokalne samouoprave vredne 4,1 milijardu dinara, za realizaciju...