Otvoreno Evropsko prvenstvo u mačevanju
01.03.2016.

Evropsko prvenstvo u mačevanju za kadete i juniore otvoreno je u velikoj dvorani SPC „Vojvodina“, na kome nastupa više od 1000 takmičara iz 44 zemlje. Događaj je otvorio zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić.

- Novi Sad, kao kulturni, sportski, turistički i privredni centar ovog dela Evrope ima šta da ponudi našim gostima, kojima želimo da se ugodno osećaju i da iz njega ponesu lepe utiske, ne samo sportske, već i one druge. Tvrđava koja se nalazi iznad grada vekovima je bila poprište raznih bitaka, pa tako da ima simbolike što se Evropsko prvenstvo u mačevanju održava baš u Novom Sadu. Ovo je ujedno i sjajna prilika za promociju Novog Sada kao kandidata za Evropsku prestonicu mladih, pošto će baš mladi takmičari imati priliku da se uvere u sve čari našeg grada - rekao je Borko Ilić.

Borko Ilić

U ime organizatora Evropskog prvenstva, član Gradskog veća Novog Sada za sport i omladinu Predrag Svilar rekao je da se nada da će početak Evropskog prvenstva u mačevanju za juniore i kadete ujedno biti i početak kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu mladih.

- Sama činjenica da je Novi Sad u protekle tri godine sedmi put domaćin evropskih prvenstava za juniore i kadete u različitim sportovima, najrečitije govori da je Novi Sad grad mladosti. Velika je privilegija imati hiljadu mladih sportista u našem gradu, koji će, iskreno se nadam, provesti devet divnih dana i koji će u svoje države preneti lepe utiske o Novom Sadu i Srbiji - rekao je Predrag Svilar.

Predsednik Mačevalačkog saveza Srbije Damir Baralić na ceremoniji otvaranja je rekao da mačevanje ima dugu tradiciju, posebno u Vojvodini i Novom Sadu, i da je Mačevalački savez Srbije osnovan upravo u Novom Sadu 1928. godine. On je takođe istakao da bez velike pomoći Grada Novog Sada to prvenstvo ne bi bilo moguće organizovati.

Srpska reprezentacija broji 46 članova, a u juniorskom i kadetskom uzrastu nadmetaće se 12 naših timova. Kako je na otvaranju istaknuto, Novi Sad će zahvaljujući ovom šampionatu ugostiti više od 2500 gostiju iz cele Evrope.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar