ODLUČENO: Ukida se pomeranje sata

Srbija i Svet

Evropska unija preduzela je dodatne korake ka ukidanju letnjeg i zimskog računanja vremena.

Nadležni Odbor za saobraćaj i turizam EP usvojio je sa 23 glasa prema 11 predlog koji je Evropska komisije iznela prošlog leta da se ukine letnje i zimsko računanja vremena, uz preporuku da se poslednje pomeranje kazaljki odigra 2021. godine.
 
Prethodni predlog je bio da se satovi poslednji put na ovaj način navijaju ove godine, ali je za takvu odluku tehnički bilo premalo vremena.
 
Mnoge države članice uspostavile su promenu vremena tokom naftne krize 1970-tih, kao pokušaj uštede energije.
 
Od 1996. godine, sve zemlje EU menjaju istovremeno svoje vreme.
 
Predlog sada ide pred Evropski parlament i parlamente zemalja članica Unije.
 
Predstoji da se izjasne svi poslanici EP, dok se od zemalja članica očekuje da odluče da li će da zadrže letnje ili zimsko vreme.
 
One zemlje koje se budu odlučile da zadrže "standardno", odnosno zimsko vreme, poslednji put bi kazaljke trebalo da promene u oktobru 2021. godine, dok bi one koje se odluče za letnju računicu, to mogle da učine u martu iste godine.
 
Izvor: Tanjug
foto: pixabay.com 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

U nameri da promoviše i poveže srpske kompanije sa kineskim partnerima, PKS-RPK Sombor je u saradnji sa kineskom...

Ovogodišnji Festival evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula. Pored rekordnog broja filmova u 15...

Seniorke i seniori Srbije osvojili su prva mesta na turniru I runde III Kontinentalnog kupa 2018 – 2020....

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Vladičin Han. Bio je oduševljen onim što je tamo zatekao.  Prisustvovao je otvaranju poslednje deonice...

U subotu, 11. maja u 12.00 časova, u Velikoj sali Skupštine APV, održava se svečanost proglašenja pobednika devetog Međunarodnog Festivala...

U subotu, 11. maja 2019. godine je otvaranje Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Novi Sad će i ove godine biti domaćin ove manifestacije,...