Od ove godine ukidanje lista čekanja za ortopedske i operacije katarakte
Lokacija: Srbija i svet
24.01.2019.

Očekuje se da do završetka 2019. ne bude čekanja za ortopedske i operacije katarakte, dok će lista za ostale preglede biti drastično smanjena.

Zlatibor Lončar je na skupu u Klubu poslanika u Beogradu rekao da je u sistemu zdravstva, prvi put, urađena najdetaljnija analiza lista čekanja. Mada očekuje se da do kraja godine liste čekanja budu sasvim ukinute.
 
- Uzeli smo u obzir sve parametre koje utiču na listu čekanja, od kapaciteta bolnice, operacionih sala, intenzivne nege, bolesničkih soba, broja lekara, specijalista koji rade operacije, medicinskih sestara, anesteziologa, materijala - svega što je neophodno da bi dobili jednu pravu analizu, rekao je Lončar.
Zaključak je, naveo je ministar, da u najvećem delu bolnica u unutrašnjosti Srbije ne bi trebalo da postoje liste čekanja, kada je reč o ortopedskim i operacijama katarakte.
 
Broj tih operacija bi, kako je istakao, u ovoj godini mogao biti povećan najmanje za 80 odsto.
 
- Na nama je da nabavimo dodatne količine materijala i stvari koje koje su neophodne za te operacije. Uz bolju organizaciju i neke sitnice koje trebamo da nabavimo, mislim da ćemo za 80 odsto povećati broj tih operacija, što bi značilo da u većini bolnica u unutrašnjosti zemlje za te operacije ne bude lista čekanja, a da u većim bolnicama one budu znatno smanjene, rekao je Lončar.
 
Napomenuo je, međutim, da je nemoguće da ne postoje liste čekanja u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu.
 
Lončar je pojasnio da je svaka bolnica dobila napismeno šta i koliko operacija mora da uradi u narednom periodu.
 
- Na nedeljnom nivou ćemo pratiti kako se to odvija i kako teče plan koji smo zamislili da uradimo,  istakao je ministar.
 
Izvor: srbijadanas.com
Foto: Profimedia/ilustracija
 
 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar