Od 2021. godine ukida se roming na Balkanu
Lokacija: Srbija i svet
22.02.2019.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da se od 2021. godine ukida roming na Balkanu.

Građani balkanskih zemalja od 1. jula dobiće još niže cene međusobnog telefonskog saobraćaja, a za dve godine troškovi rominga trebalo bi da potpuno nestanu, rekao je Ljajić za "Dnevni avaz".
 
Sporazum o tome, skoro u celosti je usaglašen, a Ljajić, piše list, najavljuje njegovo potpisivanje za april u Beogradu.
"Sporazum predviđa da cene roming poziva neće prelaziti 0,19 evra po minutu, 0,06 evra po SMS poruci i 0,20 evra po megabajtu za korišćenje interneta. Znači, cene mogu biti samo niže od tih, a nikako više", kaže Ljajić.
 
Upitan obuhvata li ukidanje rominga i pozive prema Evropskoj uniji i od nje, Ljajić odgovara da je to "priča na nešto dužem štapu".
 
"U izjavi podrške Digitalnoj agendi za zapadni Balkan, koja je potpisana u maju prošle godine u Sofiji, istaknuta je i podrška implementaciji plana za olakšavanje smanjenja troškova rominga između našeg regiona i EU", rekao je ministar.
 
Međutim, dodaje, Evropska komisija bila je fokusirana da bude potpisan ovaj sporazum za ukidanje rominga na zapadnom Balkanu, a kada se to desi, da se onda otvori i pitanje ukidanja rominga između ovog regiona i EU.
 
Do sada nije bilo spremnosti Evropske komisije da udovolji zahtevima da se uredba o ukidanju rominga EU odnosi i na zemlje koje se nalaze u procesu pridruživanja EU, odnosno na zapadni Balkan.
 
"Кada bi se to dogodilo, bila bi to najdirektnija i najopipljivija podrška koju bi mogli osetiti građani na zapadnom Balkanu", pojašnjava potpredsednik Vlade Srbije.
 
Dodaje da će građani osetiti znatne uštede već u ovom prelaznom razdoblju, a posebno od 2021. godine.
 
"Potrošači će tada plaćati identične cene onima koje plaćaju unutar svoje matične mreže".
 
Na primer, pozivi u romingu iz Crne Gore, BiH i Makedonije prema Srbiji trenutno su 28,5 dinara (0,51 КM), a u prelaznom periodu neće moći biti viši od 22 dinara po minutu.
 
Iz Albanije, pozivi prema ove četiri zemlje trenutno su oko 150 dinara po minutu.
 
Inače, u Srbiji od ukupnog roming saobraćaja, 70 posto se odnosi na zapadni Balkan.
 
U BiH čak 40 posto ukupnih telekomunikacionih prihoda čine telefonski i internet roming.
 
"Zato nije ni čudo što operateri nisu oduševljeni, ali će građani svakako biti na dobitku", kaže Ljajić.
 
Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija od 2014. godine krenule su u postepeno snižavanje cena roming usluga.
 
Cene mobilnog telefonskog saobraćaja između ove četiri zemlje regulirane su sporazumom i tu nije bilo većih iskakanja, podseća list.
 
"Pokušaji ove četiri zemlje da privole Evropsku komisiju da se Uredba EU o cenama rominga odnosi i na zapadni Balkan nije uspela, pa smo imali situaciju da su naše cene poziva u romingu bile više šest puta, a internet čak 25 puta u odnosu na EU", rekao je Ljajić.

Izvor: Tanjug
Foto: pixabay.com
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar