Od 2018. godine: Nova obavezna vakcina za decu

Srbija i Svet
Sve bebe koje na svet dođu od prvog januara naredne godine, primaće novu vakcinu, koja će biti besplatna za roditelje, a uvrštena je u novi kalendar obavezne imunizacije. Ta vakcina štitiće najmlađe od infekcija koje su prouzrokovane bakterijom streptokokus pneumonija, a koje predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti dece do pet godina širom sveta. Ova vakcina u većini zemalja obavezna je već duže od 10 godina i u njima je prepolovljen broj obolelih. Novim Pravilnikom o imunizaciji, Srbija po prvi put uvodi i tzv. preporučene vakcine za decu i odrasle.
 
Koliko je dečjih života streptokoka pneumonia odnela u Srbiji ne znamo, ali svetska statistika je upozoravajuća.
 
- Pneumnokokna bolest predstavlja širok spektar infekcija koje su prouzrokovane bakterijom streptokokus pneumonije i predstavlja vodeći uzrok smrnosti dece do pet godina širom sveta. Ova bakterija dovodi do značajnih oboljenja koji dovode do smrtnog ishoda, kao što su meningitisi, pneumonije, pa čak i sepse, objašnjava Darija Kisić iz Instituta za javno zdravlje "Batut". 
 
Snežana Rsovac iz Dečje klinike u Tiršovoj kaže da, što se tiče septičnih stanja meningitisa, na godišnjem nivou primaju oko dvadesetoro dece uzrasta najčešće do druge godine života.
 
- Ona imaju veoma tešku formu i gde u suštini kada se ispituje uzročnik, u polovini slučajava smo izolovali streptokok pneumonije, kaže Rsovac.
 
Zbog ovako poražavajuće statistike, lekari u Srbiji su uvek preporučivali ovu vakcinu, a roditelji čija su deca često bolesna, nabavljali su je o svom trošku. Dobijali su je i odrasli koji imaju hronične bolesti bubrega, srca, pluća, određena maligna oboljenja. Zbog toga se struka zalagala i pozdravlja odluku da ova vakcina uđe u obavezan kalendar redovne imunizacije. 
 
- Pokazala se u praksi kao odlična, nema neželjenih efekata maltene, one su svedene samo na temperaturu 24 sata po vakcinaciji, otečenost na mestu primene, dosta je sigurna, ističe Snežana Rsovac. 
 
Darija Kisić iz Instituta za javno zdravlje "Batut" objašnjava da su najrazvijenije zemlje sveta ovu vakcinu uvele pre nešto više od 10 godina.
 
- Predviđa se da se ova vakcina daje sa navršena dva meseca života sa tri doze i revakcinacija u drugoj godini života, ističe Kisićeva. 
 
Osim ove vakcine, koja će biti besplatna i obavezna, novim Pravilnikom o imunizaciji, koji stupa na snagu prvog marta naredne godine, prvi put biće uvedene i tzv. preporučene vakcine.
 
- To su vakcine protiv humanih papiloma virusa, protiv hepatitisa A, varičele, protiv rota virusa i to je prvi put da se one preporučuju, napominje Kisićeva. 
 
U Institutu "Batut" kažu i da iako iz dana u dan raste broj zaraženih malim boginjama, a oboleli uglavnom nisu vakcinisani, ili nisu potpuno vakcinisani, ili je njihov vakcinalni statust nepoznat, ohrabruje podatak, da u poslednje vreme obaveznu MMR vakcinu koja štiti od malih boginja prima sve više naše dece. 
 

Izvor: RTS 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Najbolji srpski teniser maksimalnim rezultatom osvojio je 13. Gren slem u karijeri. Đoković je pobedio u finalu najvažnijeg Gren...

Umanjenje računa za električnu energiju po osnovu statusa energetski ugroženog kupca u prvoj polovini 2018. godine koristilo je...

Juče je u Novom Sadu počeo Exit, jedan od najboljih muzičkih festivala na svetu. Tim povodom, ministar zdravlja...

U Novom Sadu danas je održana konferencija kojom je otvoren projekat OASIS, odobren za finansiranje u okviru Interreg...

U Novom Sadu danas je održana konferencija povodom otvaranja projekta „Inovacija poljoprivede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u...

Ministarstvo poljoprivrede-Uprava za agrarna plaćanja raspisalo je tri nova  javna poziva.   Zahtev za odobravanje prava...