Od 10. do 30. januara Međunarodni popis ptica vodenih staništa

Srbija i Svet

Međunarodni popis vodenih ptica (International Waterbird Census - IWC) predstavlja jedan od najstarijih i najmasovnijih akcija monitoringa ptica u svetu, započet još 1966. godine. IWC se u Jugoslaviji / Srbiji različitim intenzitetom sprovodio od 1982. godine i zaista predstavlja najstarije organizovano popisivanje ptica na našem prostoru. 

Održavanje IWC-a u Srbiji će se 2019. godine sprovesti od 10. do 30. januara kada popisivači treba da u koordinaciji sa svojim lokalnim koordinatorima posete svoje planirane lokalitete. Već sada ima preko 150 prijavljenih popisivača, kao i više stotina lokaliteta koje će oni posetiti za vreme trajanja popisa. I ove godine će se popisivanje uraditi u saradnji sa brojnim upravljačima zaštićenih područja, drugim institucijama koje rade na zaštiti životne sredine. Naši volonteri će, kao i prethodnih godina, pokušati da obiđu što duže deonice tokova Save, Tise, Zapadne Morave, Drine, kao i drugih reka širom zemlje. Reka Dunav i dalje predstavlja najveći izazov za obilazak budući da se radi o skoro 600 rečnih kilometara sa brojnim Dunavcima, adama i mrtvajama. Podaci se na kraju sjedinjavaju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi Wetlands International. 
 
- Ukoliko ste zainteresovani, možete se priključiti popisu. Pišite na [email protected] I kao početnik, svako može svojim radom doprineti unapređenju znanja o zimskoj rasprostranjenosti ptica u Srbiji, a na raspolaganju su dva elektronska priručnika na srpskom jeziku. Dovoljno je samo da se prijavite nacionalnom koordinatoru, a on će vas potom usmeriti prema vašem lokalnom koordinatoru. Ovo je takođe i mogućnost da se pridružite popisivačima koji obilaze lokalitete u vašoj okolini i da na taj način naučite kako i na koji način se beleže ptice tokom zime. Takođe, vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi, da paze na svoje zdravlje i bezbednost. 
 
Česti izlasci u prirodu i pretraživanje velikog broja lokaliteta širom Srbije biće iskorišćeni i za pronalaženje različitih oblika uništavanja ptica i prirode uopšte. Učestali slučajevi masovnih trovanja zabeleženi tokom prethodne godine širom Srbije ozbiljan su znak je trovanje zabranjenim i izuzetno opasnim preparatima i dalje raširena pojava kako u naseljima, tako i izvan naselja.
Ukoliko nešto pronađete to možete prijaviti i preko aplikacije BirdCrime napravljene u okviru projekta LIFE PannonEagle. Ukoliko je već nemate, možete je preuzeti OVDE.
 
Zimski period je vreme kada zbog surovih vremenskih uslova ptice često stradaju, a zbog izgladnelosti i slabe vidljivost lako stradaju i tokom lova. Ukoliko pronađete da je ubijena neka (strogo) zaštićena vrsta ili neki slučaj krivolova to možete prijaviti na [email protected] 
 
Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Foto: Danilo Đeković
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava da će se, preko Banke Poštanska štedionica, izvršiti isplata:   -redovne novčane naknade...

Na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se članovi rekao je da je...

Manifestacija pod nazivom Kutak za dečiji trenutak održana je u nedelju, 16. juna, u dvorištu Kaštela Ečka, pod...

U nameri da promoviše i poveže srpske kompanije sa kineskim partnerima, PKS-RPK Sombor je u saradnji sa kineskom...

Ovogodišnji Festival evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula. Pored rekordnog broja filmova u 15...

Seniorke i seniori Srbije osvojili su prva mesta na turniru I runde III Kontinentalnog kupa 2018 – 2020....