Obeležena godišnjica Oluje kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori
Lokacija: Srbija i svet
04.08.2019.

U nedelju, 04. avgusta, obeležena je godišnjica hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori, uz prisustvo predsednika i premijera Srbije Aleksandra Vučića i Ane Brnabić.

Pomen stradalima počeo je liturgijom ispred manastira, a službu je vršio srpski patrijarh Irinej.

Posle govora patrijarha Irineja, održan je minut ćutanja.

Nakon minuta ćutanja za sve žrtve, okupljenima se obratila Milica Jurić, u ime prognanih:

- Ja sam Milica Jurić, rođena Mihić, dete Krajišnika, iz sela Donji Vaganac u blizini Plitvičkih jezera. Izbeglica sam. I ponosna sam na to. U ratu su mi ubili strica. Napustili smo rodnu kuću. Nije mi bilo jasno zašto ostavljam mamu i tatu i odlazim. Četvrtog avgusta 1995. nisam razumela šta se dešava. Videla sam kolonu, tugu i bol. Tražili smo pogledom oca i majku iako ih nismo videli, majka je bila u koloni, a otac je ostao da brani selo.

Prisutnima se obratio i Milorad Dodik:

- Od slobode našeg naroda zavisi da li imamo ili nemamo državu. Mnoga znana i neznana sela jesu svedoci tih stradanja našeg naroda. Srbi su morali da napuste svoja ognjišta i imanja i nikada se materijalno neće izračunati šta su sve izgubili. Ogromna su naša strdanja i naša bol.

Nakon njegovog obraćanja, izvedena je i potresna predstava, gde su glumci na dirljiv način predstavili stradanja i progon u "Oluji".

Na kraju, prisutnima se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je između ostalog istakao:

- Ono što moramo naglasiti je da je Srbija sa talasom izbeglica dobila nove Matavulje i nove Tesle, hvala vam, Krajišnici što ste vredni i marljivi i što nam ulepšavate Srbiju. Ne trebaju nam granice, važno je da čuvamo srpski narod, srpsko pismo, Republiku Srpsku.

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar