NSZ finansira obuke na zahtev poslodavca
Lokacija: Srbija i svet
18.07.2019.
Jedan od aktuelnih  javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje je Javni poziv za učešće u finansiranju programa obuke na zahtev poslodavca koji pruža mogućnost da poslodavci koji na evidenciji nezaposlenih nisu pronašli radnike sa potrebnim znanjima i veštinama kroz program obuke dođu do potrebnih kadrova. 
 
Ovaj javni poziv podrazumeva finansiranje programa obuke radi sticanja znanja i veština potrebnih za obavljanje poslova na konkretnom radnom mestu. U zavisnosti od vrste, složenosti poslova i drugih elemenata od značaja, obuka može da traje do 480 časova. Nakon uspešnog završetka obuke poslodavac sa polaznikom zasniva radni odnos, s tim što radni odnos može da se zasnuje i tokom trajanja obuke. Nacionalna služba, na ime finansiranja troškova obuke, može da isplati do 120.000,00 dinara po polazniku. Sredstva se isplaćuju u dva dela, po otpočinjanju obuke i po završetku, odnosno, po dostavljanju dokaza da su polaznici obučeni i zaposleni. U toku obuke polaznicima se isplaćuje mesečna naknada u iznosu od 16.000 dinara mesečno za pun fond časova i sredstva za troškove prevoza. Ukoliko je polaznik obuke osoba sa invaliditetom Nacionalna služba isplaćuje mesečnu novčanu pomoć u visini 20% minimalne zarade za pun fond časova, isplaćuju se i sredstva za troškove prevoza, kao i troškovi prevoza za pratioca ako je potreban. Za sve polaznike vrši se obračun i uplata doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti u skladu sa zakonom. 
 
Ovaj Javni poziv je namenjen poslodavcima čiji je udeo privatnog kapitala u vlasničkoj strukturi 100%, odnosno, da je preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koje posluje sa većinskim državnim kapitalom.  
 
Javni poziv je otvoren do utroška raspoloživih sredstava izdvojenih za ovu namenu, a najkasnije do 29. novembra. 
 
 
 

  


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar