Novi uslovi za otvaranje vrtića: Svi moraju da imaju dvorište

Srbija i Svet

Ministarstvo prosvete donelo je novi Pravilnik o bližim uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti predškolskih ustanova. 

Kako navode "Novosti", da bi dobili dozvolu za rad, vrtići će morati da imaju dvorište, protivpožarne izlaze, adekvatni prilaz i drugo. Pravilnik je donet jer je došlo do povećanja broja privatnih vrtića nakon uvođenja subvencionisanja, pa je tako sa 52 u 2015. godini broj predškolskih ustanova skočio na 346.
 
U Udruženju privatnih predškolskih ustanova Beograd podržavaju uvođenje reda u ovoj oblasti i saglasni su sa novinama koje donosi novi pravilnik.
 
"Vrtići ranije nisu bili u obavezi da imaju dvorište, niti je u elaboratu koji se podnosio prilikom otvaranja trebalo priložiti dokumentaciju o protivpožarnoj zaštiti, sanitarnim uslovima, zaštiti objekta. Sve to smo morali imati, ali nije bilo neophodno da se priloži u pisanom obliku, uz elaborat. Novi pravilnik je precizirao i da mališani mogu boraviti samo u prizemlju i na prvom spratu, kao i da ne sme da bude vrtića u suterenu, što se dešavalo", navodi predsednica Udruženja privatnih predškolskih ustanova Dušanka Tasić.
 
Ona dodaje i da će obdaništa koja rade, a nemaju ispunjene ove uslove, morati da se prilagode u određenom vremenskom roku.
 
Kako navode u Ministarstvu, uslovi propisani Pravilnikom sadrže minimum zahteva koje osnivač predškolske ustanove treba da obezbedi. Prostor, oprema i didaktička sredstva treba da budu u funkciji vaspitno-obrazovne delatnosti, poštujući pritom da celokupan prostor ustanove bude bezbedan i podsticajan za aktivnosti, u skladu sa zakonom.
 
"Pravilnici koji su prestali da važe doneti su pre 25 godina, te je bilo neophodno doneti novi u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju", navode u Ministarstvu.
 
"Novosti" navode da je pravilnik stupio na snagu 19. februara i od tada se primenjuje u postupku verifikacije predškolskih ustanova. Postupci započeti do dana stupanja na snagu ovog pravilnika okončaće se po do tada važećim propisima.
 
Izvor: Novosti/021.rs
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Od 3. aprila prestaje da važi trajna registracija za mopede i traktore. Nakon tog datuma, svi mopedi i...

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Poštanske štedionice izvršiti isplatu redovne novčane naknade nezaposlenim licima...

APV Sekretarijat za poljoprivredu raspisao je konkurs za sufinansiranje investicija u pčelarstvo. Predmet Konkursa jeste dodela bespovratnih sredstava za...

Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2019. godini sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom...

Osnovni sud u Somboru izrekao je u sredu prvostepenu presudu beogradskom glumcu Goranu Jevtiću (41) zbog optužbi da...

Savez pčelarskih organizacija Srbije, NALED i Republički sekretarijat za javne politike, pokrenuli su javnu kampanju “Mesec zaštite...