Novi uslovi za otvaranje vrtića: Svi moraju da imaju dvorište

Srbija i Svet

Ministarstvo prosvete donelo je novi Pravilnik o bližim uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti predškolskih ustanova. 

Kako navode "Novosti", da bi dobili dozvolu za rad, vrtići će morati da imaju dvorište, protivpožarne izlaze, adekvatni prilaz i drugo. Pravilnik je donet jer je došlo do povećanja broja privatnih vrtića nakon uvođenja subvencionisanja, pa je tako sa 52 u 2015. godini broj predškolskih ustanova skočio na 346.
 
U Udruženju privatnih predškolskih ustanova Beograd podržavaju uvođenje reda u ovoj oblasti i saglasni su sa novinama koje donosi novi pravilnik.
 
"Vrtići ranije nisu bili u obavezi da imaju dvorište, niti je u elaboratu koji se podnosio prilikom otvaranja trebalo priložiti dokumentaciju o protivpožarnoj zaštiti, sanitarnim uslovima, zaštiti objekta. Sve to smo morali imati, ali nije bilo neophodno da se priloži u pisanom obliku, uz elaborat. Novi pravilnik je precizirao i da mališani mogu boraviti samo u prizemlju i na prvom spratu, kao i da ne sme da bude vrtića u suterenu, što se dešavalo", navodi predsednica Udruženja privatnih predškolskih ustanova Dušanka Tasić.
 
Ona dodaje i da će obdaništa koja rade, a nemaju ispunjene ove uslove, morati da se prilagode u određenom vremenskom roku.
 
Kako navode u Ministarstvu, uslovi propisani Pravilnikom sadrže minimum zahteva koje osnivač predškolske ustanove treba da obezbedi. Prostor, oprema i didaktička sredstva treba da budu u funkciji vaspitno-obrazovne delatnosti, poštujući pritom da celokupan prostor ustanove bude bezbedan i podsticajan za aktivnosti, u skladu sa zakonom.
 
"Pravilnici koji su prestali da važe doneti su pre 25 godina, te je bilo neophodno doneti novi u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju", navode u Ministarstvu.
 
"Novosti" navode da je pravilnik stupio na snagu 19. februara i od tada se primenjuje u postupku verifikacije predškolskih ustanova. Postupci započeti do dana stupanja na snagu ovog pravilnika okončaće se po do tada važećim propisima.
 
Izvor: Novosti/021.rs
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Vladičin Han. Bio je oduševljen onim što je tamo zatekao.  Prisustvovao je otvaranju poslednje deonice...

U subotu, 11. maja u 12.00 časova, u Velikoj sali Skupštine APV, održava se svečanost proglašenja pobednika devetog Međunarodnog Festivala...

U subotu, 11. maja 2019. godine je otvaranje Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Novi Sad će i ove godine biti domaćin ove manifestacije,...

 Muzeji kao središta kultura - Besplatni programi u nedelji muzeja Manifestacija Muzeji za 10, peti put po redu, održava...

Hrvatska će dozvoliti gajenje i proizvodnju kanabisa u medicinske svrhe isključivo farmaceutskim kompanijama i apotekama koje već imaju...

Probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava počinje u ponedeljak i do 30. aprila biće sproveden u 51 gradu...