Novi koncept završnih ispita predviđa upis na fakultete bez prijemnog

Srbija i Svet

Ove godine je počela primena novog projekta za unapređenje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja, kako bi se obrazovni sistem u Srbiji pripremio za uvođenje novog koncepta završnih ispita.

Iz Ministarstva prosvete su saopštili da novi koncept završnih ispita predviđa, između ostalog, da svi učenici istovremeno polažu državnu maturu i da fakulteti priznaju maturu kao ispit na osnovu koga se učenici upisuju bez prijemnog ispita.
 
Na osnovu ovog koncepta pripremljen je i objavljen Pravilnik o opštoj i umetničkoj maturi i Pravilnik o stručnoj maturi i završnom ispitu na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja.
 
Kako prenose mediji, u radu na projektu biće uključeni nastavnici srednjih škola i univerzitetski profesori koji će zajedno pripremati ispitne testove, odnosno ispitna pitanja zasnovana na standardima postignuća učenika i standardima kvalifikacija.
 
Za vreme trajanja projekta, u školama i na fakultetima biće organizovane obuke kako bi se nastavni kadar pripremio za sprovođenje završnih ispita.
 
Projekat Unapređenje kvalitata srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja završnih ispit finansira se sredstvima iz pretpristupnih fondova za 2015. godinu i planirano je da traje tri godine, a realizovaće ga kompanija “Human Dynamics” iz Austrije, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Delegacijom EU u Srbiji.
 
Izvor: nasemesto.rs
Foto: pixabay.com
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Direktor Razvojnog fonda Vojvodine, gospodin Goran Savić, izjavio je da je 2018. godina, posmatrajući doprinos razvoju privrede Vojvodine,...

Isplata pete i šeste rate učeničkih stipendija i kredita, za školsku godinu 2018./2019, počinje danas, 20. februara, saopštilo...

Prepoznajući potrebu za rešavanjem pitanja poput siromaštva, isključenosti i nezaposlenosti, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2007. godine proglasila...

Crédit Agricole Grupa ostvarila je neto prihod u ukupnom iznosu od 6,8 milijardi evra u 2018. godini, što...

Februarski pun mesec tradicionalno je poznat kao "snežni ili gladni mesec", jer se tokom njega često mogu videti...

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je ugovore predstavnicima 41 lokalne samouoprave vredne 4,1 milijardu dinara, za realizaciju...