Nedelja muzeja - od 13. do 19. maja
Lokacija: Srbija i svet
02.05.2019.

 Muzeji kao središta kultura - Besplatni programi u nedelji muzeja

Manifestacija Muzeji za 10, peti put po redu, održava se od 13. do 19. maja 2019. godine i obuhvatiće obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja. Svake godine najveća nacionalna muzejska inicijativa, privuče oko 200.000 posetilaca.
 
Tokom sedam dana programa u 46 gradova Srbije, 76 muzeja i srodnih institucija kulture na 120 lokacija priprema brojne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci su u prilici da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.
 
Ovogodišnja tema, ujedno tema Međunarodnog dana muzeja, Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije, fokusiraće se na novu ulogu muzeja kao aktivnih učesnika u njihovim zajednicama. Nekada statične institucije, muzeji redefinišu svoju ulogu kako bi postali interaktivniji, još više okrenuti ka publici i zajednici, fleksibilniji, prilagodljiviji i dinamičniji. Muzeji postaju stecišta kulture i funkcionišu kao platforme u kojima se spajaju kreativnost i znanje, a posetioci mogu da učestvuju u stvaranju, razmenjuju ideje i međusobno komuniciraju. 
 
Ove godine Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja se obeležavaju istog dana, u subotu 18. maja 2019. godine. Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti besplatan.
 
Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
 
Više o programima na: www.muzejisrbije.rs
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar