Nebeski fenomen: Danas ćemo moći videti najveći i najsvetliji pun Mesec u ovoj godini

Srbija i Svet

Februarski pun mesec tradicionalno je poznat kao "snežni ili gladni mesec", jer se tokom njega često mogu videti najsnažnije snežne padavine, a dolazi na kraju zime kada se oskudeva hranom (zbog toga - gladni).

Mesec će najbliži Zemlji biti danas, u 9:06 sati ujutro, iznad Velike Britanije, a pun će biti u 3:53 posle podne. Biće vidljiv tek pošto se podigne u 17:11, piše Independent. To je drugi supermesec ove godine, posle krvavog vučjeg Meseca od 21. januara.
Supermesec se čini 14 odsto veći i 30 procenata svetliji od Meseca u njegovoj najudaljenijoj tački od Zemlje (405.500 kilometara). Sledeća takva pojava, koja se naziva topli mesec, moći će da se vidi 21. marta, nekoliko sati od zvaničnog početka proleća.
 
Delimično pomračenje Meseca biće vidljivo u noći 16. jula, ali sledeća potpuna pomračenja Meseca neće se desiti sve do 2021. godine.
 
Pomračenje je prošlog meseca bilo delimično vidljivo, zbog pojave oblaka. Međutim, neki posmatrači iz Velike Britanije svedočili su o sudaru neodređenog predmeta sa Mesecom, tokom pomračenja.
Naučnici veruju da je u pitanju bio predmet veličine plivačke lopte, težine između 20 i 100 kilograma, koji je udario u Mesec brzinom od oko 47.000 kilometara na sat.
 
Izvor: srbijadanas.com
Foto: Profimedia
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Cene rominga u regionu biće znatno snižene od 1. jula. Minut razgovora za odlazne pozive, prema najavi ministra...

Danas i sutra, 24. i 25. juna, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, zadržaće se nestabilno vreme sa lokalnom...

Akciju Nedelja za čistiju Vojvodinu, koja će se održati od 24. do 27. juna, sprovodi Pokrajinski sekretarijat za...

Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je konkurs za upis 600 polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku (COPO) na koji...

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vukom Radojevićem, uručio...

Nakon velikog pomora pčela koji je krajem maja zadesio pčelare u okolini Kikinde, u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu,...