Najavljen 18. Festival uličnih svirača u Novom Sadu

Srbija i Svet

Novi prostor kulture u podgrađu Petrovaradinske tvrđave u Beogradskoj ulici br. 11, koji će koristiti Umetnička asocijacija ''Inboks'', ali i druga udruženja iz tog opusa, je adaptiran i prilagođen za prezentovanje kulturno-umetničkih i društvenih sadržaja. Tamo je održana i konferencija za novinare na kojoj je najavljen 18. Festival uličnih svirača, a učesnici su bili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, urbanista Darko Polić i izvršna direktorka Festivala Natali Beljanski-Popović.

Gradonačelnik Vučević čestitao je ''Inboks-u'' useljenje u nove prostorije, pohvalio njihovu istrajnost u podršci koju pružaju revitalizaciji kulturno-arhitektonskog nasleđa, kao i doprinos policentričnosti kulturne politike, organizovanjem događaja izvan centra grada.
 
- Otvaranje ovog kulturno-kreativnog centra i najava 18. Festivala bitni su u kontekstu revitalizacije kulturno-istorijskog nasleđa, ali i podrške onima koji su kreativni i hrabri da realizuju svoje ideje, što sve doprinosi novom konceptu podgrađa. Ono je turistički izuzetno atraktivna lokacija ali i idealna za delovanje u kulturi. Pred nama je izazov, da se polako privikavamo na to da podgrađe postane pešačka zona i u tom pravcu idemo korak po korak. Prilika za to je i ovogodišnji Gradić fest tokom kojeg će u određenim terminima biti zatvoren saobraćaj na tom lokalitetu. Nastavljamo sa intenzivnim ulaganjem u podgrađe, a reč je o nekoliko miliona evra, i to me čini zadovoljnim i ponosnim, naglasio je gradonačelnik Vučević i dodao da će istorijsko nasleđe biti kontinuirano obnavljano i u drugim delovima grada.
 
Prema rečima Natali Beljanski-Popović u ''Prostoru'' će biti održavane izložbe, konferencije, radionice, akustične svirke, ali će to biti i tačka susreta građana Petrovaradina gde će razmatrati za njih važna pitanja.
 
- Prostor ćemo deliti i sa drugim udruženjima, a sa nama je od početka udruženje ''Dafed'' koje deluje na IT sceni, što doprinosi širini sadržaja koje ćemo ponuditi građanima, rekla je Beljanski-Popović i zahvalila se MZ Petrovaradin, Zavodu za zaštitu spomenika kulture i Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam na podršci u projektu adaptacije ''Prostora''. Kako je najavila, početkom septembra, nakon Festivala uličnih svirača, ''Prostor'' se otvara za javnost, a početak programske sezone biće obeležen saradnjom sa OPENS–om. Urbanista Darko Polić ocenio je da bi izmeštanje saobraćaja iz podgrađa doprinelo njegovom istinskom razvoju, kao i da nakon Drugog Svetskog rata, nije bilo većih investicija od aktuelnih ulaganja u taj deo grada.
 
Festival uličnih svirača - Gradić fest biće održan od 30. avgusta do 1. septembra u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, tradicionalna povorka prvog dana krenuće sa Trga slobode u 20.00 sati, a završiće se pred Beogradskom kapijom. Festival će početi spektakularnim nastupom španskog umetnika Davida Morena koji će se podići šest metara iznad bine i svirati klavir.

Izvor: Kabinet gradonačelnika grada Novog Sada
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Crédit Agricole Grupa ostvarila je neto prihod u ukupnom iznosu od 6,8 milijardi evra u 2018. godini, što...

Februarski pun mesec tradicionalno je poznat kao "snežni ili gladni mesec", jer se tokom njega često mogu videti...

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je ugovore predstavnicima 41 lokalne samouoprave vredne 4,1 milijardu dinara, za realizaciju...

Od jutros pa do 20. februara u 22 sata otvoren je javni poziv za prijavljivanje kandidata za popisivače...

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za dodelu podrške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu za...

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je Кonkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke konstrukcija i...