Mirović: Vojvodina treba da dobije svoj dan
Lokacija: Srbija i svet
16.01.2018.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da Vojvodina treba da dobije svoj dan koji će se obeležavati kao državni praznik.
 
Mirović je, prilikom obilaska radova u Muzeju prisajedinjenja u Novom Sadu, kazao da predstavnici Pokrajinske vlade smatraju da je Vojvodina zaslužila da ima svoj dan, iako ga u ovom trenutku, formalno nema.
 
- Narednih nedelja ću pokrenuti konsultacije sa predstavnicima naučne i stručne javnosti i poslaničkih grupa u skupštini sa ciljem da Vojvodina dobije svoj dan kroz formalnu odluku koja bi, jedan dan definisala kao dan Vojvodine, a druge bitne dane za istoriju pokrajine definisala kao dane koje ćemo obeležavati, kazao je Mirović.
 
Prvi čovek pokrajinske administracije naveo je da se u prvim konsultacijama kao datum za Dan Vojvodine pojavljuje 25. novembar, dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbije, ali da će biti i drugih datuma koje treba obeležavati.
 
Mirović je dodao da se drugi dani koje treba obeležavati odnose na dane kada je u Sremskim Karlovcima održana Majska skupština, dane tokom jeseni 1790. kada je održan Temišvarski sabor, Blagoveštanski sabor, Međunarodni dan ljudskih prava koji je važan za savremeni kontekst Vojvodine, kao i još nekoliko drugih datuma.
 
Ove godine navršava se 100 godina od kada je na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu srpski lider Jaša Tomić pročitao odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.
 
- Mi smo potpuno spremno dočekali početak 2018. godine jer smo mesecima unazad planirali i koordinirali aktivnosti za obeležavanje ovog velikog jubileja. Ovde će u godinama pred nama biti izložbeni prostor Muzeja prisajedinjenja, ali ćemo u budućnosti sa Gradom Novim Sadom i Republikom Srbijom pronaći mesto za veću i savremeniju zgradu Muzeja, rekao je predsednik Mirović.
 
Muzej prisajedinjenja obuhvata 250 m2 unutrašnjeg prostora i deo je rekonstruisanog Muzeja Vojvodine i Arhiva Vojvodine.

- Ovo je privremeno rešenje ali simbolički značajno, jer ćemo prvi put na jednom mestu imati prostor na kome ćemo obeležiti viševekovnu borbu za samostalnost, politička prava i očuvanje jezika i pisma, istakao je predsednik Mirović.
 

Izvor: Tanjug, NovaVojvodina 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar