lokacija: Kula
objavljeno: 30.01.2018.

Mihajlović: Infrastrukturno povezivanje put ka EU

Srbija i Svet
Infrastrukturna povezivanja u saobraćaju i energetici, najbolji su način da se region brže razvija i da se brže približi EU. To je poručila u Sofiji ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
 
Ona se sastala sa bugarskim ministrima nadležnim za saobraćaj, inoformacione tehnologije i komunikaciju i za regionalni razvoj i javne radove Ivajlom Moskovskim i Nikolajem Nankovim. 

Glavna tema zajedničkog sastanka bila je zaključenje novog Sporazuma o zajedničkom železničkom prelazu Dimitrovgrad - Dragoman, kako bi se ubrzao protok robe i putnika u železničkom saobraćaju. 
 
- Razgovarali smo o sporazumu koji Srbija i Bugarska treba da potpišu u oblasti železničkog transporta. Stari sporazum star je više od 15 godina a moramo da razmišljamo kako ćemo da regulišemo nefizičke barijere, rekla je Mihajlović posle sastanka. 
 
Ona je podsetila da vozovi, i teretni i putnički, stoje na granici između Srbije i Bugarske u proseku dva i po do tri sata, a poslednjih nekoliko meseci i po osam, devet sati zbog problema sa operaterima sa bugarske strane. 
 
- Već danas počinju napori naših operativnih timova da pokušamo da pronađemo rešenje za kargo saobraćaj. Ideja je da imamo jedan prelaz za teretni saobraćaj, naglasila je Mihajlović. 
 
Ona je dodala da će za putnički saobraćaj ostati dva prelaza, budući da Srbija nije članica EU, a Bugarska jeste. 
 
Sa bugarskim kolegama, delegacija iz Srbije razgovarala je i o projektu rekonstrukcije, modernizacije i elektrifikacije pruge Niš - Dimitrovgrad, ali i o iskustvu bugarskih kolega koji su napravili NLG terminal u svojoj luci Rusu, a jedan takav manji Srbija planira da napravi u luci Apatin, čime bi se znatno ubrzao saobraćaj. 
 
- Koliko se mi povežemo infrastrukturno i ekonomski zavisi da li ćemo bolje da živimo, to nema nikakve veze ni sa kakvom politikom, naglasila je Mihajlović. 
 
Ministar saobraćaja, informacione tehnologije i komunikacije Ivajl Moskovski naglasio je da je prioritet Bugarske u vreme predsedavanja EU integracija Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, u Evropsku uniju. 
 
- Integracija podrzumeva svaku vrstu povezanosti, rekao je on i dodao da su se sa delegacijom iz Srbije dogovarali o rokovima za prekogranične projekte koji se odnose na železničku i putničku povezanost. 
 
Tema razgovora bila je i sniženje cene rominga i ako to, kako je rekao, nije u nadležnosti ministarke Mihajlović. 
 
- Zajedničkim snagama možemo naći rešenje i tog problema, rekao je Moskovski. 
 
Ministar za regionalni razvoj i javne radove Nikolaj Nankov rekao je da je važna transportna, ekonomska i socijalna povezanost dve zemlje. 
 
On je naglasio da su teme razgovora bili prekogranični projekti iz IPA programa koji podrazumevaju finansiranje od 35 miliona evra za opštine sa obe strane granice.
 

Izvor: Tanjug 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Svake godine Srbija izgubi od 30.000 do 38.000 stanovnika i već 25 godina se beleže takve negativne tendencije.

Budžetom Srbije za ovu godinu predviđene su dve milijarde dinara za obeštećenje vlasnika ili naslednika čija je imovina...

Pokrajinska vlada utvrdila je nominalni iznos novčane pomoći porodici u kojoj se rodi treće dete za 2018. godinu...

- Odnos prema poljoprivredi i poljoprivrednicima neće se menjati u odnosu na 2017. godinu. Sve mere koje su...

Pripadnik novosadske Vatrogasno-spasilačke brigade Mili Radojević proglašen je početkom prethodne sedmice za najhrabrijeg vatrogasca u Srbiji u 2017....

Ovo je poslednja godina u kojoj će se transfuzija i davanje krvi obavljati po važećim pravilima – spremaju...