Mesec zaštite pčela
Lokacija: Srbija i svet
21.03.2019.

Savez pčelarskih organizacija Srbije, NALED i Republički sekretarijat za javne politike, pokrenuli su javnu kampanju “Mesec zaštite pčela” sa ciljem da se tokom marta, kroz otvoreni dijalog pčelara, poljoprivrednika, lokalnih i nacionalnih institucija, stručne javnosti i potrošača, dođe do zajedničkog rešenja za zaštitu pčela u Srbiji.

Pčele su najznačajniji oprašivač u prirodi i oprašivanjem povećavaju prinose poljoprivrednih kultura i do 80%, što u Srbiji donosi dodatne prihode poljoprivredi od čak 226 miliona evra – međutim, pre svega zbog neadekvatne primene pesticida, pčele u našoj zemlji su često ugrožene. Zato je važno da poljoprivredni proizvođači i pčelari zajedno rade na pronalaženju rešenja za bolju zaštitu pčela uz odgovorniju upotrebu sredstava za zaštitu bilja, što podrazumeva izbegavanje primene pesticida u vreme cvetanja medonosnih biljaka, kao i tokom obdanice (zaprašivanje je bezbednije ali i efikasnije tokom ranih jutarnjih i kasnih večernjih/noćnih sati), sprečavanje zaprašivanja iz vazduha, i korišćenje dozvoljenih sredstava za prskanje biljnih kultura.
 
Кorisnici sredstava za zaštitu bilja rizikuju da i njihova proizvodnja bude ugrožena, smanjenjem prinosa i plaćanjem šteta koje prouzrokuju nepravilnom i nesavesnom primenom sredstava za zaštitu bilja.
 
Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Sombora izdalo je obaveštenje o primeni zakonskih propisa u oblasti primene sredstava za zaštitu bilja (pesticida) u vreme punog cvetanja poljoprivrednih kultura, a u vezi sa akcijom sprečavanja trovanja pčela.
 
Кako je navedeno u obaveštenju, korisnici sredstava za zaštitu bilja odgovorni su za aktivnosti i mere predostrožnosti koje preduzimaju u vezi sa primenom sredstava za zaštitu bilja.
 
Sredstva za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele mogu se primeniti samo u slučaju suzbijanja karantinski štetnih organizama i to samo nakon pisanog odobrenja ministra poljoprivrede, jedino ako su 48 sati pre primene odgajivači pčela obavešteni o primeni i samo ako se pčelinja društva nalaze na rastojanju od najmanje pet kilometara od mesta tretiranja.
 
Кorisnici sredstava za zaštitu bilja su dužni da vode evidenciju o svakom tretiranju bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata.
 

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću
Foto: pixabay.com 
   

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar