Mala matura ostaje nepromenjena
Lokacija: Srbija i svet
16.01.2020.

Ove godine mala matura ostaje nepromenjena, a za dve godine biće sasvim novi digitalni sistem polaganja - najavio je ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević. Ovo što će biti promenjeno ove godine jeste način na koji će se distribuirati i pregledati testovi, objašnjava ministar.

-Ovogodišnji osmaci će polagati kao i do sada, prema važećem pravilniku o programu završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Učenici na kraju osmog razreda polažu tri testa – test znanja iz srpskog jezika, test znanja iz matematike i kombinovani test koji obuhvata pitanja iz istorije, geografije, biologije, hemije i fizike – rekao je ministar Šarčević.

Ministar objašnjava da će prelaz ka novom sistemu polaganja biti postepen i da će za to biti pripremani i đaci i nastavnici.

-Cilj je da 2022. godine imamo novi i digitalni sistem kao i u modernim evropskim državama, na kom će se zaista proveravati znanje i neće biti moguće da neko prođe bolje, a poseduje manje znanja – istakao je Šarčević
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar