Kršenja medijskih sloboda na konferenciji za novinare Nataše Jeremić

Na konferenciji koju je održala Nataša Jeremić, pojedinim medijskim kućama koje su želele da prisustvuju bio je zabranjen ulaz na konferenciju.
 

Jeremićevi ljudi na ulazu u vilu u kojoj je bila konferencija nisu dozvoljavali da uđu novinari Informera i Srpskog telegrafa, za koje su smatrali da im nisu naklonjeni i da će možda postaviti neko nezgodno pitanje, iako su ti isti novinari dobili poziv za konferenciju.
 

- U mejlu koji smo dobili od Jeremićevog tima nigde se nije decidno tražilo da se novinarske ekipe akredituju za konferenciju, već je redakcijama poslata molba za potvrdu dolaska što znači da će svima biti omogućeno prisustvo na konferenciji. Takođe, u mejlu koji je poslat redakcijama nije bilo naglašeno da će nekim medijima biti uskraćeno prisustvo ukoliko se ne akredituju na vreme. Ovakav čin predstavlja najgrublje kršenje medijske slobode za koje se svi mi zabeležimo i koje Jeremić u svojim govorima potencira, kažu ogorčeni novinari i dodaju:
- Ovim povodom tražimo od Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije da hitno reaguju i osude kršenje medijske sloboda!
 

Vuk Jeremić bazira čitav svoj kampanjski program na uvredama protivkandidata za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove porodice.
 

Supruga Vuka Jeremića, Nataša Jeremić sazvala je konferenciju za štampu povodom optužbi koje je Milenko Jovanov uputio na njen račun. Premijer Srbije i kandidat za predsednika Aleksandar Vučić se pre te konferencije javno izvinio i njoj i građanima Srbije zbog ovih optužbi Jovanova. Vučić je poručio da neće dozvoliti napade na porodice opozicionih kandidata poput njihovih napada na njegovu porodicu.
Tokom izvinjenja je naveo da u ovoj izbornoj kampanji glavna meta napada nije bila njegova politika ili politika Vlade koju je vodio, već lično on i njegova porodica.
 

- Moja porodica, moj brat, moj sin, postali su tema najvulgarnijih napada, kako protivkandidata tako i njihovih timova, zaključio je premijer.
Nataša Jeremić je izjavila da ne prihvata izvinjenje Aleksandra Vučića, rekavši da je on znao unapred za Jovanovo saopštenje.
-Kako Nataša Jeremić zna šta zna Vučić? Mislim da je to teren koji nije za raspravu, jer to šta zna ili ne zna Vučić, ne znamo ni vi, ni Nataša, ni ja. Mislim da je Jovanov izrekao nedoličnu glupost. Dobro što se Vučić izvinio za tuđe reči - rekao je marketinški stručnjak Nebojša Krstić.
Ipak, pet dana pre ove Jovanove optužbe, Vuk Jeremić je iskoristio svoju predizbornu kampanju, ne da predstavi svoj program, već da, pred okupljenim građanima, blati suparničkog kandidata za predsednika, Aleksandra Vučića i njegovu porodicu.
- Prezime problema Srbije je Vučić, a ime - Andrej, ali odlaskom Aleksandra, otići će i Andrej, rekao je Jeremić na predstavljanju svog programa u Narodnom pozorištu, a preneo je Danas.
Ovo je samo još jedan dokaz da kandidat za predsednika Vuk Jeremić bespoštedno i konstantno napada porodicu Aleksandra Vučića, brata premijera Andreja naziva kriminalcem. Da li Jeremić ima neki plan i program koji bi mogao da predstavi građanima ili će celu svoju kampanju zasnovati na optužbama na račun premijera Aleksandra Vučića?
-Loše je što Jeremić od početka kampanje optužuje Vučića, kroz klevetanje Vučićevog brata, da je šef narko mafije, o čemu je i "Danas" opširno izveštavao. Kampanja nikome ne sme biti izgovor za iznošenje lažnih optužbi i uvreda. Ako kreneš u zadavanje niskih udaraca, ne treba da plačeš kad ih primiš i ne treba od toga da praviš sapunsku seriju. Mislim da bi kandidati morali da iznose svoju politiku, ideje i program, a da se manu blaćenja familije onog drugog - zaključio je Neboša Krstić.

Milovan Balaban, politički analitičar, povodom Vučićevog izvinjenja, rekao je kako je dobro što je to uradio, ali treba podsetiti da nikada takva reakcija nije viđena od strane opozicionih prvaka, odnosno da za optužbe koje je tokom poslednjih nekoliko godina trpela Vučićeva porodica nikada nije stiglo izvinjenje od onih koji su ih izricali.

Balaban je istakao da za sve javne ličnosti treba da važe isti etički principi i dodao da ako hoćemo da civilizujemonašu javnu i političku scenu svi treba da se držimo elementarni moralnih načela, bilo da smo u vlasti ili opoziciji. No, nevolja je što neki shvataju važnost morala samo u trenutcima kada su oni povređeni, dok kada oni vređaju druge takvo ponašanje doživljavaju kao gotovo legitimno sredstvo političke borbe.
 

Tekst i foto: Srbija danas
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar