Ištvan Pastor predsednik Skupštine Vojvodine
02.06.2016.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izabran je za predsednika novog saziva Skupštine Vojvodine. Pastor je novi mandat na toj funkciji dobio podrškom 91 poslanika, dok je protiv glasalo 14, a uzdržanih je bilo 13. Podršku Pastoru nisu dali poslanici Demokratske stranke i Mađarskog pokreta. Svih 119 poslanika je glasalo za predlog da Skupština Vojvodine ubuduće ima sedam potpredsednika. Za potpredsednike pokrajinskog parlamenta izabrani su Miroslav Vasin (DS), Smiljana Glamočanin Varga  (SRS), Aleksandra Đanković (SPS), Damir Zobenica (SNS), Dušan Jakovljev (LSV), Snežana Sedlar (SNS ) i Ivan Stjepović (DJB). Za generalnog sekretara Skupštine izabran je Nikola Banjac (SNS).   

Pastor se zahvalio na podršci. Rekao je da su inicijatori njegove kandidature bili SNS, SPS i SVM. Pastor je istakao da je i sam predlog da u drugom mandatu bude na čelu parlamenta velika čast.

- Samo odgovorno uz svoju savest predsednik čuva indignitet Skupštine. Predsednik raspolaže u tome sa dve moći - znanja i savesti. Naučio sam i da su te dve moći povezane - rekao je on.
 
Pastor je rekao da skupština počiva na svim poslanicima.
 
- Ubeđen sam da ćemo svi zajedno raditi u korist građana Vojvodine i da se svi zalažemo za dostojanstven život u sigurnom i bezbednom okruženju - poručio je Pastor.
 
On je naveo i da očekuje kvalitetne i argumentovane rasprave. Pozvao je na načelo strpljenja, umerenosti, argumentacije i vladavine prava.
 
- Svakog dana ću činiti maksimalan napor da opravdam ukazano poverenje - dodao je Pastor.

Pastor je novinarima rekao i da od SNS zavisi ko će biti pozvan na razgovore o novoj Pokrajinskoj vladi, ali da je siguran da će SVM dobiti takav poziv. On je na pitanje kako komentariše to da su danas za njegov izbor glasali SNS, SVM i SPS, kazao da "ako će tako biti to nije veliko iznenađenje". 

Usvojena je i odluka da novi saziv ima sedam potpredsednika, nakon čega je određena pauza da bi poslaničke grupe podnele predloge kandidata za tu poziciju.

U Skupštini Vojvodine je formirano sedam poslaničkih grupa:

- Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje, šef odborničke grupe Milenko Jovanov

- Savez Vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor, šef odborničke grupe Lenka Erdelj

- Demokratska stranka-DSHV, šef odborničke grupe Borislav Novaković

- Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija, šef odborničke grupe Pavle Budakov

- Srpska Radikalna stranka, šef odborničke grupe Đurađ Jakšić

- Liga socijaldemokrata Vojvodine, šef odborničke grupe Branisalv Bogaroški

- Dosta je bilo, šef odborničke grupe Svetlana kozić

Na konstitutivnoj sednici formiran je i Odbor za administrativna i mandatna pitanja.

Bez podrške DS, MP i LSV 

Obrazloženje za izbor Pastora na čelno mesto u Skupštini dao je Igor Mirović iz SNS koji je naveo da to radi u ime 80 poslanika, koji su takav predlog potpisima podržali. Mirović je istakao da je Pastor u prethodnom mandatu doprineo izgradnji institucije Skupštine Vojvodine i da je savesno i odgovorno obavljao svoj posao.

- I zbog toga je zaslužio naše poverenje - dodao je Mirović.

Poslanici MP i DS nisu glasali za izbor Pastora, dok su radikali glasali za.

Poslanik Mađarskog pokreta Tamaš Korhec rekao je da je bitno pogledati da li kandidat ispunjava neophodne uslove za tu funkciju. On je ocenio da Pastor poseduje određene kvalitete i iskustvo.

Korhec je dodao da Pastor nije dostojan za tu funkciju, jer kao predstavnik svih građana u proteklih nekoliko meseci je više puta uvredio članstvo MP i DZVM. Korhec je istakao da Pastor nije sposoban da bude integrativni deo ni mađarske zajednice, a kamoli da predstavlja sve građane.

- On se nikada čak nije izvinio za uvrede. I zato ne mogu podržati njegov izbor - dodao je Korhec.

Prilikom glasanja poslanici LSV su bili uzdržani, dok je SPS glasao za.

Šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški rekao je novinarima da je ta stranka bila uzdržana prilikom glasanja, jer nije učestvovala u konsultacijama.

- Mi nismo učestvovali u razgovorima o kandidatu za predsednika Skupštine Vojvodine i to je bio naš motiv da budemo uzdržani - kazao je Bogaroški.

On je dodao i da će LSV odlučivati o učešću u razgovorima sa SNS ako dobije takav poziv.

Poslanica DJB Svetlana Kozić rekla je da je ta stranka iskrena opozicija.

- Tražićemo transparentnost, sarađivaćemo sa medijima i biti kanal građana prema Skupštini - kazala je Kozić.

DJB je glasala podeljeno za izbor Pastora, a Kozić je navela da je to zbog toga što poslanicima te stranke niko ne diktira mišljenje, već imaju slobodu da sami odlučuju.

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Vojvodine počela je danas u 10 časova. Sednicom je predsedavao najastariji poslanik Vučeta Tošković iz Srpske napredne stranke. Pre utvrđivanja dnevnog reda poslanici SRS pokušali su da ospore legitimitet mandata liste Dosta je bilo.

Prethodno su, nakon pauze koja je bila određena kako bi se sastala Komisija za verifikaciju mandata i  pre utvrđivanja dnevnog reda, radikali osporavali legitimitet poslanika stranke Dosta je bilo, jer kako su istakli ta lista nije imala dovoljan broj potpisa.

Poslanici SRS tvrde da je ta stranka ušla u parlamet "po nalogu (američkog ambasadora) Skota".

Iz DJB su demantovali tvrdnje o neregularnostima, navodeći da su neregularnosti otklonjene na vreme.

Na pokrajinskim izborima, koji su održani zajedno s lokalnim i državnim 24. aprila, koalicija koju je predvodila Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 63 od 120 mandata.

Koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije osvojila je 12 mandata, koalicija okupljena oko Demokratske stranke (DS) 10, koliko i Srpska radikalna stranka, a Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) devet poslaničkih mandata.

Pokret Dosta je bilo osvojio je sedam mandata, Savez vojvođanskih Mađara šest (SVM), Mađarski pokret dva, a Zelena stranka jedan mandat.

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić najavio je da će u koaliciju na pokrajinskom nivou pozvati SVM i dodao da bi predsednik te stranke Ištvan Pastor bio najbolji kandidat za mesto predsednika pokrajinskog parlamenta. Pastor je i u prethodnom sazivu obavljao tu funkciju, kada su većinu imali DS, LSV i SVM. Koalicija te tri stranke činila je okosnicu vlasti u Vojvodini od 2000. do 2016. godine.

Jovanov: Mirović bi bi odličan premijer

Poslanik SNS i šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov izjavi je da bi Igor Mirović bio odličan premijer Vojvodine.

On je novinarima u Skupštini Vojvodine rekao da je trenutno sigurna saradnja te stranke samo sa SVM. On je rekao da će razgovori sa ostalim strankama početi u narednih nekoliko dana.

- Siguran sam da ćemo u narednih 10 do 15 dana završiti te razgovore - rekao je Jovanov.

On je dodao da je najvažnije da se sastavi kvalitetan tim ljudi, koji će moći da odgovori očekivanjima građana.

- Ta očekivanja nisu mala - kazao je poslanik SNS.

On je naveo i da je od personalnih ili stranačkih rešenja važniji program buduće Pokrajinske vlade.

- Ostaje da vidimo i ko je spreman da učestvuje u tom programu i ko želi da razgovara - istakao je Jovanov.

Na pitanje da li je za SNS prihvatljivija SPS ili LSV, Jovanov je rekao da će se to videti u narednim danima. On je rekao i da treba da se vidi šta je to što je nasleđeno od prethodne Vlade Vojvodine, i da se sve "digne iz pepela". Prema njegovim rečima, potrebno je doneti Zakon o finansiranju, što je ustavna obaveza.

- I treba prekinuti sa upotrebom tog zakona za stvaranje sukoba na relaciji Novi Sad-Beograd, kao što su to naši prethodnici radili - dodao je on.

DS neće glasati za Pastora

Poslanik DS Miroslav Vasin kazao je novinarima da će ta stranka u Vojvodini biti oštra opozicija. On je istakao da očekuje da će se već na sledećoj sednici znati sastav Pokrajinske vlade. Na pitanje da li će se ta stranka odazvati na razgovor sa SNS on je rekao da će se o tome odlučivati ako takav poziv stigne. Vasin je istakao i da DS neće glasati za izbor Ištvana Pastora (SVM) na funkciju predsednika pokrajinskog parlamenta.

- Mi ćemo se zahvaliti Pastoru na dobroj saradnji u prethodnom mandatu, ali mora da se zna ko je pozicija, a ko opozicija. A Pastor je sada pozicija. To što DS neće glasati za njegov izbor je normalno političko delovanje - ocenio je Vasin.

On nije hteo da komentariše izbor predsednika u DS, odnosno kog kandidata će podržati. Vasin je dodao da je o tome rano razgovarati.

Bajatović vraća poslanički mandat

Poslanik SPS Dušan Bajatović rekao je novinarima da će danas podneti ostavku na poslaničko mesto. On je kazao i da će konkurisati za čelno mesto u Srbijagasu kada bude raspisan konkurs. Bajatović je dodao i da SPS i SNS još uvek nisu razgovarali o vlasti u Vojvodini, ali da će se SPS takvom razgovoru odazvati.

- U Vojvodini se mora prestati sa politikanskom atmosferom kao što je bilo do sada - rekao je on.

Bajatović je ocenio da je potrebno razgovarati i o Statutu Vojvodine i zakonima o finansiranju, nadležnostima i imovini.

- I sve mora da bude u okviru Ustava Srbije - dodao je Bajatović.

On je naveo i da Vojvodina više ne sme da napada republičku Vladu, već da treba raditi na ekonomskom razvoju, ali i preispitivanju dosadašnjeg rada Pokrajinske vlade.

(Foto: Maja Živanović, RTV)

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar