Igor Mirović izabran za predsednika Pokrajinske vlade
21.06.2016.

Član predsedništva Srpske napredne stranke Igor Mirović izabran je za predsednika Pokrajinske vlade. Za Mirovićev izbor na tu funkciju glasalo je 81 poslanik od 113 prisutnih, protiv je bilo 29, dva poslanika su bila uzdržana i jedan poslanik nije učestvovao u glasanju. 

Uoči glasanja o njegovom izboru na mesto predsednika pokrajinske vlade Mirović je u obraćanju poslanicima rekao da se zahvaljuje svima onima koji su najavili da će glasati za njegov izbor, ali i onima koji su rekli da to neće učiniti, jer, kako je kazao, dobro je čuti obe strane.

Novi predsednik Pokrajinske vlade rekao je da danas neće odgovarati na pitanja koja su u svojim izlaganjima postavili poslanici, jer će, kako je rekao, za odgovore biti dosta prilike, jer će, kako je najvio, sa svojim saradnicima prisustvovati svakoj sednici skupštine.

Na kraju svog obraćanja poslanicima Mirović je detaljno predstavio biografije članova Pokrajinske vlade.

Osim predsednika Pokrajinske vlade danas su izabrani i članovi: za potpredsednika Dorđe Milićević, za potpredsednika i pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Ivan Đoković, za potpredsednika i pokrajinskog sekretara obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, za sekretara za kulturu javno informisanje i odnos sa verskim zajednicama Miroslav Štatkić.

Sekretar za zdravstvo biće Zoran Gojković, za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, za finansije Smiljka Jovanović, za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.

Visoko obrazovanje naučnoistraživačku delatnost vodiće Zoran Milošević, energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grujić, sport i omladinu Vladimir Batez, a poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević.

Prvi prioritet - ubrzan ekonomski razvoj

Mirović je izjavio da će Pokrajinska vlada imati tri prioriteta u svom radu, a da je prvi - ubrzan ekonomski razvoj.

Mirović je rekao novinarima da će taj prvi prioritet biti ostvaren u saradnji sa Vladom Srbije i sa lokalnim samoupravama u AP Vojvodini koje će zajednički raditi na realizaciji projekata koji će doprineti bržem ekonomskom razvoju.

Kao drugi prioritet Mirović je najavio razvoj poljoprivrede, što, kako je kazao, podrazumeva razvoj malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava, razvoj sistema za navodnjavanje i svih drugih faktora koji utiču na rast i razvoj poljoprivredne proizvodnje, a treći prioritet je odnos sa nacionalnim manjinama - nacionalnim zajednicama.

"Uveren sam da je tim koji sam predstavio i predložio za sastav Pokrajinske vlade izuzetno kvalitetan i da je sposoban da realizuje ono što sam najavio pred poslanicima obrazlažući program vlade. Siguran sam da ćemo posle četiri godine mandata moći da se podičimo onim što ostaje iza nas", rekao je Mirović.

On je dodao da je svestan da će biti teško realizovati sve ono što je najavio.

Na pitanje da prokomentariše pojedine komentare da je program ambiciozan, Mirović je rekao da u Vojvodini program mora biti ambiciozan i da bez velikih dela nema velikih rezultata.

Govoreći o finansiranju AP Vojvodine i pronalasku alternativnih izvora finansiranja, Mirović je rekao da je nemoguće očekivati bilo kakav napredak sa sistemom u kome se u Pokrajini samo čekaju transferna sredstva iz Republike, već se moraju pronaći druga rešenja, a kao jedan od načina naveo je finansiranje iz već postojećih kreditnih linija.

"Napravićemo ozbiljne promene. Ja hoću da napravim poslovni model, a ne političko - birokratski model koji je do sada bio na snazi. Sve što budemo radili biće vidljivo i znaćemo rezultate baš kao što sada znamo da pre dve godine nismo imali ništa urađeno za projekat autoputa Novi Sad - Ruma sa tunelom kroz Frušku goru, a da sada imamo u potpunosti gotov projekat i urbanistički plan, te da nam sada sledi rešavanje imovinsko-pravnih pitanja kako bi mogli da počnemo sa radovima", rekao je Mirović.

Pojašnjavajući najavu izgradnje zgrade RTV-a, Mirović je rekao da je na tu ideju došlo sadašnje rukovodstvo te medijske kuće i da on lično smatra taj projekat izuzetno važnim jer se radi o jednim od najvećih objekata javne namene na kome ništa nije urađeno od kada je porušen u NATO bombardovanju.

Na pitanje kako će mu izgledati prva radna sedmica na mestu predsednika Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da će u prvoj nedelji izvršiti kompletnu analizu finansijskog stanja, jer je, kako je istakao, i u poslednjih nekoliko dana bilo nekih aktivnosti koje treba proveriti.

"Na računu Pokrajinske izborne komisije je ostalo 120 miliona dinara viška, kao da je neko želeo da Pokrajinska izborna komisija ima toliki visak na računu, koji je kasnije za sedam dana potrošen odlukom o budžetskim rezervama", zaključio je Mirović.

Rad nove Pokrajinske vlade, po Mirovićevim rečima biće zasnovan na deset principa.

Pastor: Ambiciozan program koji je ujedno i realističan

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan pastor izjavio je večeras da je program Pokrajinske vlade, koji je predstavio novoizabrani predsednik Igor Mirović, ambiciozan, ali u isto vreme i realističan, jer ukazuje na sve probleme sa kojima se naše društvo susreće.

Pastor je naglasio da mu je drago što je izabrana Pokrajinska vlada i istakao da tim koji je sastavio Mirović kao Pokrajinsku vladu, na osnovu dosadašnjeg učinka, odnosno biografija, uliva poverenje da će se osloboditi nova energija u pokrajinskoj vladi i da će, se bez obzira na ambicioznost programa i na poteškoće koje kao društvo imamo, ostvariti dobre rezultate.

"Jako je važno da smo u toku današnjeg dana, bez obzira na uzavrelu političku scenu, uspeli očuvati dignitet Skupštine i ton koji je bio prisutan u prethodnom periodu i mislim da je to najvažnije što Skupština može da učini da bi bila institucija, ili organ koji će donositi one odluke koje budu dolazile od strane pokrajinske vlade", rekao je Pastor novinarima po završetku današnje sednice Skupštine AP Vojvodine.

Poslanici su prethodno jutros održali drugu sednicu na kojoj su većinom glasova usvojili izmene odluke o pokrajinskoj upravi. Predloženim izmenama predviđeno je formiranje novog pokrajinskog sekretarijata - za socijalna pitanja, demografski razvoj i ravnopravnost polova.

Novost je i da će sekretarijatu za informisanje i kulturu biti dodat i resor odnosa sa verskim zajednicama.

Raspravu po ovoj tački obeležila je rasprava između poslanika DS i SNS, koji su se međusobno optuživali za nekulturu, zbog čega je reagovao i Pastor.

Pastor je poslanicima rekao da se na njega vršiti pritisak. "Svako ima pravo da reklamira poslovnik i ja pokušavam da postupam po istim aršinima prema svima", dodao je Pastor.

Poslanici su takođe izabrali i predsednike i članove skupštinskih odbora.

Šef poslaničke grupe vladajuće SNS Milenko Jovanov izjavio je pred početak sednice da je to istorijski trenutak jer se završava šesnaestogodišnji period sukoba između Pokrajinske i Vlade Srbije.

"Završava se period osiromašenja građana Vojvodine, sumnjivih poslova vrha Pokrajinske vlade", dodao je Jovanov.

On je istakao da će se buduća Pokrajinska vlada baviti građanima, a ne sobom i da će se baviti jednako svim delovima Vojvodine, a ne, kako je rekao, samo mestima u kojima su na vlasti stranke kao na pokrajinskom nivou.

"Sarađivaćemo sa republičkom Vladom. Vojvodinu očekuje nova stranica razvoja, infrastrukturni projekti", kazao je Jovanov.

On je dodao i da ne postoji "čarobni štapić" nakon 16 godina i da novu pokrajinsku vlast čeka naporan rad kako bi se ispravile greške iz prethodnih mandata.

"Nova Pokrajinska vlada će omogućiti sinergiju između lokalnih samouprava, pokrajinske Vlade i republičke Vlade, ali i stranih fondova", dodao je on.

Jovanov je istakao da će građani Vojvodine saznati i ko, kako i na šta je trošio njihova sredstva u proteklom periodu.

Predsednik vojvođanske SPS i poslanik te stranke u Skupštini Vojvodine Dušan Bajatović izjavio je danas da će SPS podržati novu Pokrajinsku vladu.

"U raspodeli resora SPS je dobio mesto potpredsednika Vlade i mesto sekretara za privredu", objasnio je Bajatović.

On je dodao da će ekonomski razvoj biti prioritet nove Pokrajinske vlade.

Bajatović je dodao i da će "vojvođansko pitanje", za koje je rekao da je izmišljeno biti rešeno donošenjem seta zakona koje predviđa Ustava Srbije.

"Nestaće animozitet između Beograda i Novog Sada jer je to najviše koštalo građane Vojvodine", dodao je Bajatović.

On je takođe najavio da će nova Pokrajinska vlada preispitati rad prethodne.

Poslanik DS Miroslav Vasin kazao je novinarima da će ta stranka glasati protiv predloga Pokrajinske vlade. On je naveo i da će nova vojvođanska vlast naslediti sređeno stanje u svim oblastima.

Vasin je dodao da je prethodna Pokrajinska vlada uspela da Vojvodina postane najrazvijeniji region u Srbiji uprkos malim nadležnostima.

"Naša je bojanazn kako će nova Pokrajinska vlada uspeti sve ovo što je najavila baš zbog tih malih nadležnosti", kazao je Vasin.

On je dodao i da nije tačno da Pokrajinska vlada nije jednako tretirala sve lokalne samouprave.

"Mi jmamo dokaze da su nam se predsednici lokalnih samouprava iz SNS zahvaljivali na dobroj saradnji", dodao je Vasin.

Vasin je poručio i da će DS građane u Vojvodini zvati tako, a ne građanima severne srpske pokrajine.

"Mi smo ponosni jer je Vojvodina u Srbiji, ali građani Vojvodine zaslužuju tako da se zovu", kazao je Vasin.

(http://rtv.rs/)


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar