Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Lokacija: Srbija i svet
25.11.2019.

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj dan ustanovljen je 1981. godine na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba u Bogoti. Ujedinjene nacije su 1999. godine Rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj dan je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel, Patriju, Minervu i Mariju Teresu, koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo u Dominikanskoj Republici 1960. godine.

U Srbiji na ovaj dan upozoravajuća statistika – za deceniju je stradalo više od 320 žena u porodičnom nasilju. Ove godine je u Srbiji ubijeno 28 žena, a više od 400 dece ostalo je bez jednog ili oba roditelja.

Podsećamo vas na emisiju koju smo snimili pre dve godine u Sigurnoj kući u Somboru. Tada je 025info tv dobila ekskluzivno pravo da snimi ispovest žene koja je bila žrtva nasilja.   


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar